Kde to všichni žijeme? V Imagináriu Alžběty Jungrové, v surreálném světě všedních věcí

19. duben 2016

Fotografka Alžběta Jungrová má za sebou řadu dobrodružných cest i náročných reportážních a dokumentaristických projektů. Fotografovala překupníky heroinu v pákistánském Chajbarském průsmyku, vrakoviště lodí v Bangladéši, útulek pro HIV pozitivní děti ve Vietnamu i pouliční nepokoje v Pásmu Gazy. V kavárně Leica Gallery Prague však představuje pod názvem Imaginárium snímky zcela odlišné - mísí se v nich realita se snem a představivostí. Výstavu můžete navštívit do 14. června.

Snímky, které Alžběta Jungrová představuje, vycházejí z myšlenky, že každý člověk si v mysli vytváří obrazy vázané na nějakou vzpomínku či událost v minulosti i budoucnosti. Tyto obrazy pak může dále upravovat, přetvářet a vytvářet tak další a nové imaginace.

Alžběta Jungrová vystudovala Střední průmyslovou školu grafickou v Hellichově ulici. Pracovala pro MF Dnes, Hospodářské a Lidové noviny. V letech 2000-2002 žila v USA a v Londýně. Základem její tvorby je dokument a reportáž, zaměřené na lidské osudy. Se svým fotoaparátem procestovala mnoho zemí a prožila riskantní situace. Za reportáž o drogách na pákistánsko-afgánských hranicích obdržela čestné uznání Czech Press Photo, za sérii snímků o dětech pracujících v cihelně v pákistánském Péšáváru a za sérii fotografií z barmského uprchlického tábora v Bangladéši obdržela cenu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Z tíhy reality do lehkosti snu …a zpětSnímky ze souboru Imaginárium vznikaly během posledních sedmi let a odrážejí způsob vnímání světa Alžběty Jungrové. „Je to forma jakéhosi snového deníku,“ říká sama umělkyně. „Ty snímky jsou čistá realita, kterou jsem v postprodukci neměnila, takhle jsem je viděla a zachytila.“ Světelné odrazy a reflexe jako by se na snímcích fotografky Alžběty Jungrové setkávaly v těsné blízkosti. Skutečnost, kterou můžeme vidět kolem sebe se v jejím objektivu mísí, prolíná, pro autorku v důsledku není tolik důležité místo, kde byly záběry pořízeny, jako obsah, který mohou sdělovat: „Hledám emoce, lásku, něco, co ve mně dokáže vyvolat pocity, protože dnes jsme všichni přehlceni těžkými tématy, takže takováhle snová realita je jako únik.“

Spustit audio