Kokoschka a Praha. Kdysi zde prožil čtyři roky, teď se vrací na čtyři měsíce

20. únor 2015

Výstavu jedné z nejvýznamnějších uměleckých osobností 20. století, rakouského malíře Oskara Kokoschky, zahájila 19. února Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze. Soustřeďuje se zejména na díla z českých, zahraničních i soukromých sbírek, která umělec vytvořil při svém pobytu v Československu v letech 1934 až 1938. Výstavu můžete navštívit do 28. června.

Vedle slavných pohledů na Karlův most a Hradčany jsou na výstavě k vidění portréty a práce, jimiž Oscar Kokoschka reagoval na nástup fašismu a politickou situaci těsně před válkou. Reprezentativní část jeho „pražského díla“ je vystavena v kontextu soudobého českého umění a také v kontextu prací německých umělců, kteří odešli do československé emigrace.

Vztah Oscara Kokoschky k Praze pochází z rodiny. Narodil se zde umělcův otec a do Prahy se provdala jeho sestra, Berta Patočková, jejíž zhoršující se zdravotní stav byl důvodem ke Kokoschkovu příjezdu do Prahy. Při pobytu v české metropoli vytvořil asi 16 obrazů, převážně pohledů na město (10 z nich z nich je zastoupeno na probíhající výstavě), což je asi polovina toho, co v Praze namaloval.

03008585.jpeg

V Praze namaloval portrét TGMK pražskému pobytu Oscara Kokoschky se váže vznik portrétu prezidenta Tomáše G. Masaryka. Jej umělec zastihl v závěru života. Naopak v plné síle na tehdejší svět doléhala sílící moc nacismu, povzbuzená dosazením Adolfa Hitlera do křesla německého říšského kancléře. To byly nepochybně vlivy, které inspirovaly malířské dílo. Z toho lze především uvést obraz Červené vejce, který už vznikl během Kokoschkovy emigrace v Londýně. „Je to jeho vyjádření k okupaci Československa,“ potvrzuje spolukurátorka výstavy Bronislava Rokytová.

03321070.jpeg

Expozici připravila galerie ve spolupráci s Kunstforum Ostdeutsche Galerie Regensburg. A samozřejmě k ní náleží bohatý doprovodný program. V nejbližším termínu je to komentovaná prohlídka nazvaná Oskar Kokoschka a Československo s kurátorkou výstavy Olgou Uhrovou. Ostatní akce můžete zjistit na webu: http://www.ngprague.cz/exposition-detail/oskar-kokoschka-a-ceskoslovensko/.

Další dění ve veletržním paláciVe stejném čase otevřela Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci výstavu sochaře Stanislava Kolíbala a jako novou stálou expozici zpřístupnila autentický zrekonstruovaný vídeňský ateliér sochaře Zbyňka Sekala. Další výstava v Malé dvoraně Veletržního paláce představuje českou expozici z loňského 14. bienále architektury v Benátkách nazvanou Dva krát 100 milionů metrů čtverečních a v dosud nevyužívaných přízemních prostorách Veletržního paláce začíná dlouhodobý projekt Prostor pro pohyblivý obraz.

Spustit audio