Koláže pařížských surrealistů doplňuje v Budějovicích Toyen

4. červenec 2016

Alšova jihočeská galerie připravila hlavní výstavu sezóny – výstavu surrealistického umění nazvanou podle slavného výroku André Bretona „Krása bude křečovitá“. Vzácný soubor koláží vytvořený počátkem třicátých let pařížskými surrealisty vystavuje Wortnerův dům v Českých Budějovicích.

„Výstava se skládá ze dvou částí. Jedna se věnuje 31 kolážím, které zůstaly v Československu po návštěvě francouzských surrealistů. Druhá se zabývá dokumenty, které se vážou k česko-francouzským vztahům mezi surrealisty,“ přibližuje rozsah výstavy ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert. Celou historii československého surrealismu v letech 1933–1999 dokládá na 150 děl a dokumentů. Vzácný soubor 31 koláží, který byl ukryt v pozůstalosti André Bretona, má své místo v hlavním sále galerie. Kurátorka Anežka Šimková přibližuje okolnosti nálezu tohoto souboru: „Pražský galerista s galerie Maldoror koupil v Paříži na aukci celý sešit koláží, jejichž autory jsou André Breton, Paul Eluard a Suzanne Muzard. To byla trojice přátel, kteří na začátku 30. let vytvářeli tehdy aktuální koláže, dvě z nich jsou dnes v pařížském Centru Georges Pompidou.“

Výstava volně navazuje na rozsáhlou přehlídku vrcholné tvorby československých surrealistů v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou. Podle Šimkové přináší pohled na vztahy mezi pražskými a pařížskými surrealisty: „K tomu setkání došlo už v roce 1933, kdy Jindřich Honzl a Vítězslav Nezval navštívili Paříž a setkali se tam s Bretonem. Zahořeli pro surrealismus, Nezval nabídl spolupráci, Breton tuto výzvu otiskl ve svém časopise. V roce 1934 vznikla skupina československých surrealistů, začal se vydávat mezinárodní bulletin ve spolupráci s pařížskými surrealisty.“

03662238.jpeg

Kniha i filmové projekce

Návštěvníci mohou nahlédnout do autentických písemností a dokumentů, jako jsou dobové fotografie, dopisy, sborníky a periodika. K výstavě vznikla i rozsáhlá publikace autorů Lenky Bydžovské a Karla Srpa, která nabízí více jak 500 reprodukcí, vychází v nakladatelství Arbor Vitae. Výstavu doplňují dvě filmové projekce věnované hlavním představitelům pražské skupiny – Jindřichu Štýrskému a Toyen.

Hlavní část výstavy, Surrealismus v Československu 1933–1939, bude k vidění na Hluboké od 15. května do 2. října 2016. Druhá část, Pařížští surrealisté a český surrealismus, bude vystavena ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích od 30. června do 2. října 2016.

autoři: Karel Kratochvíl , Vendula Kostohryzová
Spustit audio