Kolej, kterou do nebe odjelo 50 tisíc židů

10. březen 2015

Na pražském nádraží Holešovice-Bubny odhalili Bránu nenávratna, jak svou sochu nazval Aleš Veselý. Symbolizuje Jákobův žebřík a stojí na místě, odkud byli židé deportováni do koncentračních táborů za druhé světové války.

V noci z 8. na 9. března roku 1944 bylo v plynových komorách koncentračního tábora v Osvětimi zavražděno téměř čtyři tisíce mužů, žen a dětí z tak zvaného Terezínského rodinného tábora v Osvětimi. Tento tragický okamžik připomnělo včera odpoledne, před pražským nádražím Bubny, přímo na cestě, po které bylo deportováno do koncentračních táborů na 50 000 pražských židů, odhalení monumentální sochy významného českého sochaře Aleše Veselého nazvané Brána nenávratna.

Odhalením objektu v podobě dvacetimetrové kolejnice zdvižené k nebi, symbolizující Jákobův žebřík, završila obecně prospěšná společnost Památník šoa první etapu své činnosti. Jde o první praktický krok proměny nádraží Bubny v centrum pro historii – Památník ticha, Bubny. Projekt už byl úspěšně projednán pro stavební povolení a jeho realizace bude už jen otázkou rychlosti financování, aby mohl být Památník ticha otevřen pro veřejnost.

Autorkou projektu je Šárka Malá z architektonické kanceláře Romana Kouckého. Na scénáři stálé expozice pracuje tým historiků, výtvarníků a architektů, scénografů pod vedením filmového dokumentaristy a ředitele Památníku šoa Praha Pavla Štingla.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio