Kontrast, souhlas, odstoupení, ponoření. V Topičově salonu se setkaly dvě generace v Mezičase

27. srpen 2015

Ve výstavním prostoru pražského Topičova salonu se sešly dvě umělkyně různých generací. Společná instalace Míly Preslové vyjadřující své osobní pocity a předmětnou zkušenost, a Michaely Maupicové zpracovávající abstraktní struktury dostala název Mezičas.

Obě protagonistky ač je dělí jedna celá generace a vyjadřují se odlišnými médii i způsoby zobrazení, jsou absolventkami Akademie výtvarných umění v Praze. Zatímco Míla Preslová čerpá svůj tematický potenciál z vlastní tělesnosti, nejbližšího předmětného okolí a z rodinných vztahů a pracuje s médiem fotografie a videa, její mladší kolegyně Michaela Maupicová vytváří abstraktní struktury vyjadřované prostřednictvím malby, kresby a objektů.

Kurátor Petr Vaňous o pojetí výstavy říká: „Název výstavy implikuje místo zastavení, možnost odstoupení od jednoho ke druhému a opačně. Poukazuje sice k rozdílné zkušenosti mezi dvěma časy jejich momentální aktualizací, jestliže čas vnímáme jako cosi nedefinitivního v ´prostoru dějinného´ nebo lépe ´dějícího se světa´, ale současně je v ´meziprostoru´ tato zkušenost společně tematizována.“

03458863.jpeg

Když se obě umělkyně setkaly v prostoru Topičova salonu, vnímaly jeho tradici, ale zároveň našly „svá místa“, aby bylo možné jejich instalace oddělit a udržet jejich osobitost, ale současně, aby vynikly kontrastní i komplementární pozice jejich pojetí a vztahu k uměleckému vyjádření.

Společnou výstavu obou umělkyň nazvanou Mezičas si můžete v Topičově salonu v Praze prohlédnout do 25. září.

Spustit audio