„Krajináři mají navrch!“ Reprezentativní výstava v Jízdárně Pražského hradu připomíná úctyhodné téma

4. září 2015

V Jízdárně Pražského hradu byla zahájena rozsáhlá reprezentativní výstava nazvaná Má vlast - pocta české krajinomalbě. Po více než třiceti letech v nebývalé kvalitě a rozsahu představuje vývoj české krajinomalby od počátku 19. století do současnosti.

550 obrazů a 80 kreseb tvoří expozici v Jízdárně, druhá část výstavy, zahrnující dalších 120 děl, je otevřena v Galerii Diamant S.V.U. Mánes v Lazarské ulici. Výstavu společně připravili pracovníci Správy Pražského hradu a Spolku výtvarných umělců Mánes, proto také velkou část vystavených děl reprezentují práce představitelů Spolku, počínaje zakladateli spolku až po autory současné. Vystaveny jsou práce ze sbírky Pražského hradu, které ještě nebyly veřejně předvedeny i slavná díla z veřejných sbírek, desítek galerií i soukromých kolekcí.

03464238.jpeg

Velká jména české krajinomalby„Téma krajinomalby je dlouhodobě opomíjené,“ zdůvodňuje námět výstavy předseda S.V.U. Manes, Ivan Exner, „přesto má v době veliký potenciál a navíc jsme si naprosto jisti tím, že společnost touží po takové výstavě.“ Ostatně jak je připomenuto v tiskové zprávě výstavy, „krajinomalba patřila a patří celosvětově k divácky a návštěvnicky nejpřitažlivějším výtvarným okruhům. Krajiny coby všeobecně srozumitelné a emočně sdílné obrazy evokují jednoznačně pozitivní pocity, jako jsou domov, rodina, svoboda, vlast, harmonie.“

03464235.jpeg

Krajinomalba – vyčerpané téma? Zdaleka ne!I když z řad umělců i teoretiků se občas ozývají názory, že krajinomalba už je dávno vyčerpané téma, Ivan Exner prezentuje zcela opačný názor: „chtěli jsme právě ukázat, že krajinomalba ten potenciál má, a navíc, že právě S.V.U. Mánes dokáže takovou výstavu uspořádat a rozhodně životnost tématu obhájit.“

03464234.jpeg

Z Čech až na kraj světa skrze několik krajinářských škol i díly solitérůCílem výstavy je posílit vědomí národní důležitosti, ukázat rozmanitost koutů celé vlasti, rozličné typy uměleckého pojetí krajinomalby v běhu několika po sobě jdoucích generací. Díla však nepředstavují jen krásu naší země. Najdete mezi nimi i nestárnoucí scenérie z Francie, Itálie, pobřeží Jadranu a dokonce i z exotických krajin, jako jsou například Čína nebo Cejlon, dnešní Srí Lanka.

03464236.jpeg
Spustit audio