Krásná těla na pláži aneb Na promenádě to Muzeu Louvre ohromně sluší

3. srpen 2016

Už po patnácté dali v hlavním městě Francie přednost kultuře před auty a provozem. Na pravém břehu Seiny se pro zájemce otevřela umělá pláž, která na celý měsíc z těchto míst odklonila dopravu. Akce nazvaná Paris Plages ale kromě slunečníků nabízí i kulturní vyžití. Svou expozici připravilo například i Muzeum Louvre.

„Paris Plages 2016 je taková velká promenáda na nábřeží Seiny, kde za normálních okolností projíždějí auta. My jsme tuhle část dopravy v Paříži uzavřeli a nainstalovali palmy, dovezli písek, postavili lehátka a sprchy a vytvořili improvizovanou pláž. Prostě kulturní místo, kdo si mohou všichni, kdo neodjedou mimo Paříž, užívat léto,“ vysvětluje Damien Masset z pařížské radnice. Velká promenáda se na nábřeží Seiny objevila poprvé v roce 2002, kdy ji zavedl tehdejší starosta Bertrand Delanoë. Od té doby se ovšem její charakter proměnil a zvětšil.

Na konci července se celá akce otevírá velkým hudebním festivalem Letos už čtyřdenní FNAC festival nabídl před pařížskou radnicí koncerty francouzských i mezinárodních hudebních projektů a skupin. Mezi nimi třeba britští Jungle, izraelské sesterské trio A-wa nebo francouzští Odezenne. Další kulturní akcí jsou výstavy. Pořadatelé už třetí rok spolupracují s Muzeem Louvre, které připravilo svoji expozici nazvanou Louvre plage. Vždy je to s odkazem na vodu, koupání, letošní výstava je pojmenovaná Království Neptuna. Dospělí i děti tak mohou alternativní formou objevit jednu z částí sbírek Muzea Louvre.

Pařížská pláž bude na pravém břehu Seiny otevřená až do 21. srpna, pak se na ta místa opět vrátí auta. Už několik let se ale projednává možnost, že by se v budoucnu mohl automobilový provoz v této historické části města zrušit úplně.

Bylo by škoda Louvre nevyužít, vždyť s pláží sousedíTunel u Louvru, kterým normálně projíždějí auta, vede z Place de la Concorde k Seině. Tento prostor sousedí přímo se sklepením muzea. „Připadalo nám to zásadní a vlastně i škoda, že se ke sbírkám jen tak nedostaneme,“ popisuje Damien Masset. „Když si totiž uvědomíme, že automobilový tunel sousedí hned s rezervami a sklady Louvru, pláž tak pomyslně boří hranici, která dělí Louvre a nábřeží Seiny, a přenáší některé sbírky do venkovního prostoru.“

03679523.jpeg

Zdi jedné části promenády zdobí výstava fotografií nazvaná Léto ve městěOd roku 2007 se pláž rozšířila ještě o nábřeží kanálu v pařížské části La Villette v 19. obvodu. Oblast kolem Bassin de la Villette se zaměřuje hlavně na vodní sporty, takže tam pořadatelé spolupracují s Národním námořním muzeem. Ale funguje tam i tak zvaná Bédéthèque - knihovna s komiksy, kde se mohou knihy nejen půjčovat, ale i vyměňovat: „I tak pláž zůstává místem oddechu a kulturní vyžití je spíš mimořádná atrakce,“ podotýká Damien Masset. „Koncerty, venkovní knihovny nebo taneční parket. Letos navíc spolupracujeme s Muzeem moderního umění, které formou reprodukcí představuje malby Alberta Marqueta.

Spustit audio