Křídla jako šperk? S těmi, která vytvořila Kateřina Reichová, asi do tramvaje nepůjdete

16. listopad 2015

Nová Galerie Flexup v Jilské ulici v Praze představuje pod názvem Futuristic Jewellery šperkařskou tvorbu mladé umělkyně Kateřiny Reichové. Expozici můžete vidět do 14. prosince.

Už půl roku působí na Starém Městě v Praze v těsném sousedství Galerie U prstenu nová designérská Galerie Flexup. 11. listopadu v ní začala výstava futuristických šperků nedávné absolventky ateliéru kovu a šperku Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni, ateliéru Design kovu a šperku, Meta/ll/um u prof. Vratislava Karla Nováka, Kateřiny Reichové nazvaná příznačně Futuristic Jewellery.

Mladá umělkyně se ve své tvorbě zaměřuje na originální autorské šperky a objekty inspirované futuristickým stylem Leitmotivem její práce je vize budoucnosti, ve které jsou šperky umístěny na těle na netradičních místech, i když stále s důrazem na jejich funkčnost při častém nošení. Šperky jsou charakteristické svým technicistním stylem. Autorka pracuje převážně s nadčasovou chirurgickou ocelí a akrylátovým sklem, které vybrušuje do tvarů připomínající krystaly.

03512699.jpeg

Už při svém studiu si Kateřina Reichová vybrala téma „šperk pro budoucnost“, také o svém pojetí aktuální tvorby říká: „vždy se mi líbily futuristické věci něco, co je trochu ´napřed´, tomu jsem se věnovala i po dobu svého studia.“ Na výstavě představuje umělkyně nejen své školní práce, absolventskou práci, ale také práce, kterými své původní zaměření rozvíjí a díky kterým hledá netradiční umístění pro své výtvory: „to byla pro mne taková nová disciplína, hledat nová místa na těle, kam se dá šperk umístit, čím lze utvořit i novou formu šperku“.

Spustit audio