Krištof Kintera / Výsledky analýzy

29. únor 2012

Krištof Kintera patří k nejvýraznějším a nejúspěšnějším českým výtvarným umělcům mladší generace.

Jeho sochy, objekty a instalace, reagující na problémy a otázky současného světa a života, jsou sice možná technologicky poněkud záhadné, ale téměř vždy srozumitelné, zábavné či groteskně provokativní. Tak je tomu i u jeho právě otevřené retrospektivní expozice „Výsledky analýzy“ ve výstavních prostorách Galerie hlavního města Prahy ve druhém patře Městské knihovny.

Už při samotném vstupu do galerie člověk zaváhá a znejistí, zda si nespletl patro a opravdu vstoupil do výstavní síně. Proč? – to autor novinářům zapověděl prozrazovat, abychom vás nepřipravili o překvapení. Na výstavě najdeme jak dobře známé Kinterovy kousky, jako jsou jeho vydesignované „Spotřebiče“, které kromě spotřeby proudu a vydávání zvuku nevykonávají žádnou činnost, láteřící „Mluviči“ či nadávající a poskakující taška s nákupem, tak i práce zcela nové.

Jako je například Bad News – čert hrající na buben a poslouchající z rádia deprimující lavinu zpráv o ekologických, energetických a přírodních katastrofách. A vůbec – na Kinterově výstavě se ledacos hýbe, mluví nebo vydává různé, povětšinou málo příjemné zvuky.

Pro pořádek dodejme, že Krištof Kintera se narodil v roce 1973 v Praze, v roce 1999 dostudoval pražskou Akademii výtvarných umění, dva roky strávil na Rijksakademie van Beeldende kunsten v Amsterodamu, v době studií založil umělecké seskupení Skrytá tvůrčí jednotka, věnující se nejrozmanitějším aktivitám od performance až po divadelní představení, že spolupracuje s festivalem 4+4 dny v pohybu a v období 2009–2011 vedl ateliér Socha II na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

O charakteristiku Kinterovy originální tvorby a jeho výjimečné pozice na české výtvarné scéně požádal Karel Oujezdský kurátora výstavy Karla Srpa, šéfkurátora Galerie hlavního města Prahy.

Výstavu „Krištof Kintera / Výsledky analýzy“ si můžete přijít prohlédnout do výstavních prostor Galerie hlavního města Prahy ve druhém patře Městské knihovny (vchod z Valentinské ulice) až do 13. května. První autorská prohlídka s Krištofem Kinterou se v Městské knihovně koná ve čtvrtek 8. března od 17 hodin.

Spustit audio