Kurt Gebauer: „Jen jsem potřeboval rozvěsit fotky, abych se podíval“

30. duben 2013

Sochař Kurt Gebauer vystavuje v Národní technické knihovně pod názvem „Kurtichy“ soubory svých fotografií dívek a žen z ulic a nádraží.

Jedenasedmdesátiletý sochař Kurt Gebauer, jeden z významných představitelů „české grotesky“ a dlouholetý pedagog Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, v posledních letech nevystavuje pouze své sochy, kresby, objekty a instalace, ale také soubory svých fotografií.

S několika stovkami Gebauerových barevných snímků, na nichž převažují dívky a ženy zachycené jen tak, při klábosení na ulici, stanicích tramvaje, na nádraží či ve vlaku, se můžeme do 29. května setkat na výstavě „Kurtichy aneb Když se nic neděje“ ve foyer Národní technické knihovny v Praze 6-Dejvicích.

Novotvar „Kurtichy“ vznikl spojením autorova křestního jména a příjmení podivínského kyjovského malíře a fotografa Miroslava Tichého, který své fotografie dívek a žen tajně pořizoval doma sestrojenými fotoaparáty přes drátěný plot veřejné plovárny. O své výstavě Kurt Gebauer napsal: „Jen jsem potřeboval rozvěsit fotky, abych se podíval. A ne v galerii, ale na chodbě, kde si chodí lidi půjčovat knížky, aby věděli, jak stavět baráky, míchat chemii a tak. Přitom se možná mrknou, co jsem viděl, když jsem někde šel nebo čekal.“

Spustit audio