Laďa Gažiová: Trampem do Orientu I

16. srpen 2012

V galerii experimentálního prostoru Roxy / NoD v Dlouhé ulici na Starém Městě v Praze byla otevřena výstava mladé umělkyně Ladi Gažiové nazvaná „Trampem v Orientu I“.

Laďa Gažiová se narodila v roce 1981 na Slovensku ve Spišské Nové Vsi, studovala nejprve keramiku a porcelán na Střední umělecké škole v Košicích, potom malbu na košické vysoké škole a studia dokončila v roce 2008 v intermediálním a konceptuálním ateliéru Jiřího Davida na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Dnes patří k nejvýraznějším mladým vizuálním umělkyním na české výtvarné scéně. Přestože ve známost vstoupila především svými sprejovanými obrazy se sociální a romskou tematikou, v Galerii NoD nyní představuje prostorovou instalaci sestavenou z 29 zavěšených kreseb a prostřihovaných šablon. Karla Oujezdského zajímalo, jaké podněty ji k cyklu kreseb „Trampem do Orientu“ přivedly a proč si zvolila právě tento název.

Prostorovou instalaci Ladi Gažiové nazvanou „Trampem do Orientu I“ si můžete v Galerii Roxy / NoD v Dlouhé ulici 33 v Praze 1 prohlédnout do 2. září.

V Café NoD probíhá souběžně pod názvem „Zivot snů“ výstava dvou fotografických souborů Lukáše Houdka, které nastavují zrcadlo (nejen) heteronormativní maloměstské společnosti. Obě výstavy jsou součástí prázdninového kulturního projektu No Dimension Summer.

Spustit audio