Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2014 je Roman Štětina

21. listopad 2014

Rozhodnutím sedmičlenné mezinárodní poroty vybírající z pěti finalistů, se držitelem letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého pro výtvarné umělce do 35 let, stal student Akademie výtvarných umění v Praze, Roman Štětina.

Kromě hmotné ceny z designérské dílny Maxima Velčovského získal vítěz sto tisíc korun na uspořádání výstavy nebo realizování projektu, dále šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a také rezidenční pobyt s možností výstavy v galerii některého z Českých center.

Důvody rozhodnutíRozhodování o vítězi trvalo mnohem déle, než loni, důvody objasňuje historička umění Milena Bartlová: „U Romana Štětiny jsme ocenili, že jde o silné a zralé dílo, ale zároveň ukazuje velkou otevřenost. V rámci jeho předchozího díla je vidět, že je schopen se dostávat stále do nových poloh, ale činí to nenásilně a přirozeně, a navíc výsledek je univerzálně sdílný. Pracuje se známým materiálem, ale výsledek je přesvědčivý a působivý.“

03256036.jpeg

Projekty všech pěti finalistů - Romana Štětiny, Martina Kohouta, Richarda Loskota, Lucie Scerankové a Terezy Velíkové - si můžete prohlédnout ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze na výstavě Cena Jindřicha Chalupeckého - Finále 2014 do 4. ledna.

Romana Štětinu na výstavě prezentuje pouze plakát k filmu Ztracený případ, který vznikl úpravou nerealizovaného plakátu grafického designéra a autora československých filmových plakátů Zdeňka Zieglera z roku 1977. Celovečerní film Romana Štětiny Ztracený případ se promítá po dobu trvání výstavy každou neděli v pražském kině Ponrepo.

Spustit audio