Léda s labutí ztracená a znovu nalezená. Navštivte komorní výstavu v Konírně Paláce Kinských

5. říjen 2015

Znovuobjevený obraz Léda s labutí od rudolfínského mistra Josepha Heintze staršího představuje Národní galerie v Praze v Konírně Paláce Kinských. Na výstavě nazvané Příběh krásné Lédy můžete až do 3. ledna příštího roku vidět také další obrazy, grafické listy a kresby s mytologickou tematikou.

Po téměř 400 letech se do Prahy vrátil na tři měsíce ztracený a nedávno znovuobjevený manýristický obraz Léda s labutí. Jeho tvůrce, Joseph Heintz starší se narodil v roce 1564 v Basileji. V roce 1591 odjel na pozvání saského kurfiřta Christiana I. do Drážďan, cestou jej zastihla zpráva o kurfiřtově smrti, a proto zůstal v Praze, kde se ucházel u císaře Rudolfa II. o místo dvorního malíře a ke konci roku byl již veden mezi dvorními umělci. V Praze také roku 1609 zemřel.

03485205.jpeg

Po znovuobjevení jeho vrcholného díla, obrazu Léda s labutí, se dohodly tři umělecké instituce – Kunstsammlungen und Museen Augsburg, Národní galerie v Praze a Kunsthistorisches Museum ve Vídni ‒ že každá z nich uspořádá na téma tohoto obrazu malou výstavu. Na jaře se uskutečnila výstava v Augsburgu, kde Heintz působil jako malíř, inventor grafiky a také jako architekt. Ve Vídni, kde se zachovala velká část císařských sbírek Rudolfa II., proběhne výstava v roce 2016. V Praze, v místě mistrova působení v císařských službách, ji připravujeme na podzim tohoto roku.

Spustit audio