Londýnská Moderní zahrada v obrazech nabízí procházku Od Moneta k Matissovi

27. leden 2016

Londýnská Royal Academy of Arts připravila vekou výstavu nazvanou Moderní zahrada v obrazech: Od Moneta k Matissovi. Svým způsobem tematicky navazuje na expozici Ráj malířů: Umění zahrad, která skončila v říjnu loňského roku v Queen´s Gallery. Ovšem obě výstavy jsou samostatnými projekty, nebyly nijak koordinovány. Výstava v Queen´s Gallery představila práce starých evropských mistrů. Přehlídka v Royal Academy of Arts nabízí díla moderních malířů od druhé poloviny 19. století až do dvacátých let století dvacátého.

Toto časové ohraničení také naznačuje podtitul současné výstavy: Od Moneta k Matissovi. Jejich jména nevybrali autoři výstavy náhodně – oba měli k zahradám vřelý vztah. To platí zejména o Monetovi, který se zajímal o pěstování květin, o zvelebování své zahrady. Sám kdysi prohlásil, že „zřejmě vděčí květinám za to, že se stal malířem“.

Monet výstavě vévodíCelé výstavě vévodí právě díla velkého impresionisty Clauda Moneta. Je jich tu pětatřicet z celkového počtu více než sto dvaceti obrazů, takže tvoří více než čtvrtinu výstavy. Od Henri Matisse jsou plátna pouze dvě.

Výstava je rozdělena do osmi tematických celků, které jsou řazeny více méně chronologicky. Po úvodní části, v níž jsou vystavena pouze dvě květinová zátiší od Renoira a Moneta z počátku šedesátých let 19. století, následují Impresionistické zahrady, Mezinárodní zahrady, Monetova raná léta v Giverny, Zahrady ticha, Avantgarda, Snové zahrady a poslední část je opět věnována Monetovi – jeho posledním létům v Giverny.

03557327.jpeg

Malíři „zahradníci“ Kromě dvou protagonistů, tedy Moneta a Matisse, se kurátoři výstavy zaměřili především na výtvarníky, kteří zahrady nejen malovali, ale měli k nim vztah či přímo sami zahradničili. Takže je tu například obraz zahrady v Murnau od Vasilije Kandinského, jež je tu také zvěčněn na jedné fotografii s rýčem v ruce. Jsou tu samozřejmě práce většiny francouzských impresionistů, především Augusta Renoira, a také jeden obraz od Vincenta van Gogha. I on měl zahrady velmi rád. Možná trochu překvapivě tu jsou i plátna od Edvarda Muncha, Gustava Klimta a Paula Klee, ale i oni měli velmi blízko k zahradničení. Dále jsou tu obrazy od celé řady dalších, možná trochu méně známých výtvarníků jako byli například John Singer Sargent, Emil Nolde či Pierre Bonnard a mnozí další.

Royal Academy of Arts
Burlington HousePiccadillyLondon W1J 0BD
Royal Academy of Arts je otevřena denně od 10 do 18 hodin, v pátek až do 22 hodin.
Nejbližší stanice metra:
Piccadilly Circus (Piccadilly a Bakerloo Line)
Green Park (Jubilee, Piccadilly a Victoria Line)

Monetův triptych opět vcelkuZřejmě většinu návštěvníků zaujme závěr expozice, kde je vystaven Monetův triptych Lekníny, na němž pracoval od roku 1915 až do roku 1926, tedy vlastně až do své smrti. Poprvé od svého vzniku jsou všechna tři plátna pohromadě. Nalézají se totiž ve sbírkách tří různých amerických galerií, které je pro současnou výstavu zapůjčily. Máme tedy jedinečnou příležitost vidět celý úžasný Monetův triptych, v němž svou tvorbu přivedl k dokonalosti. A zároveň jej porovnat s jeho raným obrazem Jarní květy, který vytvořil v roce 1864 a který je klasickým zátiším. Názorně tak můžeme vidět, jak se Monetova tvorba v průběhu těch více než padesáti let rozvinula. Vždyť od jeho pozdních obrazů leknínů již není daleko k abstrakci.

03557328.jpeg

Výstava Moderní zahrada v obrazech: Od Moneta k Matissovi je přístupná od 30. ledna do 20. dubna 2016.

autor: jbe
Spustit audio