Magii kreseb chemicky vymývaných ukazují alchymáže

20. duben 2015

Alchymáže jednoho z předních představitelů experimentální poezie, básníka a výtvarníka Ladislava Nováka, představuje pražská Galerie Smečky. Díla pocházející ze soukromých sbírek můžete v ulici Ve Smečkách v Praze vidět do 20. června.

Autor prožil značnou část svého života v Třebíči na Českomoravské vrchovině, stranou od „velkého“ uměleckého provozu. To však vůbec neznamená, že by byl pouhým regionálním umělcem. Jeho výtvarné experimenty se často děly naprosto souběžně s aktuálními domácími i světovými trendy.

Originální experimentátor v ústraní

„I tato výstava potvrzuje, že Ladislav Novák sice patří do dějin českého výtvarného umění,“ objasňuje kurátorka výstavy a historička umění Marie Bergmannová, „ale tím, že žil jako by v ústraní, je jeho mimořádná originalita téměř nezařaditelná. Na druhou stranu možná právě tím se jeho dílo o něco hůře prosazovalo, než práce jeho souputníků, jako byl například Jiří Kolář, spolu s nímž a třeba Jiřím Hiršalem a Bohumilou Grögrovou patřili k zakladatelům experimentu ve výtvarné umělecké tvorbě.“

03364799.jpeg

Výstava je věnována především jedné z oblíbených Novákových technik – alchymáži – která vzniká poměrně radikálním autorským zásahem do tištěné reprodukce pomocí chemických látek, jimiž se odstraňuje původní struktura a je nahrazena novou. Většina prací Ladislvaa Nováka na papíře ale vznikla díky kombinaci více, většinou alespoň dvou autorských technik. K alchymáži se často přidává prostá koláž a další Novákovy originální postupy jako froasáž, založená na zmuchlání papíru, nebo fumáž – kresba kouřem.

Spustit audio