Malíř Jan Merta v Topičově salonu

13. září 2011

V Topičově salonu byla v pondělí 29. srpna zahájena výstava obrazů významného současného autora – malíře Jana Merty nazvaná „Liberec III“.

Jan Merta se sice narodil v roce 1952 v Šumperku, ale dětství prožil právě v Liberci, kde byl jeho otec evangelickým farářem. Střední výtvarné vzdělání získal na pražské Hollarce, v letech normalizace pracoval jako vrátný, hlídač, provozní technik a uklízeč a teprve v roce 1981 se mu podařilo dostat na Akademii výtvarných umění v Praze, kde absolvoval v roce 1987.

Mertovy obrazy byly, jak sám říká, vždy předmětné, odkazovaly k člověku, občas člověka i přímo zobrazují a inspirují se zcela konkrétními zážitky ze života. Tak je tomu i s obrazy z právě zahájené výstavy „Liberec III“. Karel Oujezdský se malíře Jana Merty zeptal, proč se poslední léta ke vzpomínkám na Liberec a na dobu dětství tak intenzivně vrací.

Výstavu Mertových obrazů nazvanou „Liberec III“ si můžete v galerii Topičův salon v prvním patře Topičova domu na Národní třídě 9 v Praze prohlédnout do 30. září. Komentovaná prohlídka výstavy za přítomnosti autora proběhne v úterý 13. září od 18 hodin.

Spustit audio