Malířka, jejíž spirituální abstraktní kresby vidí Britové podruhé za 150 let

27. červenec 2016

Londýnská Courtauld Gallery připravila výstavu prvních abstraktních obrazů v historii výtvarného umění. Jejich autorkou je výtvarnice Georgiana Houghton. Výstavu můžete navštívit do 11. září.

Jméno Georgiana Houghton je v Británii naprosto neznámé. Jeho nositelka totiž vystavila 155 svých spirituálních kreseb v galerii v londýnské Bond Street v roce 1871. Ale od té doby nic… Teprve nyní prezentuje její velmi zajímavé práce jiná londýnská galerie – Courtauld Gallery. Georgiana Houghton žila v letech 1814 až 1884. Byla prominentní členkou raného spiritualistického hnutí v tehdejší viktoriánské Anglii. Jeho příslušníci věřili, že budou lépe komunikovat s Bohem. Houghton tak byla nejen školenou výtvarnicí, ale především médiem, tím spirituálním médiem. Během 60. a 70. let 19. století vytvořila neopakovatelnou sérii abstraktních akvarelů, které ona sama nazvala spirituálními kresbami.

03675422.jpeg

Přepisovat dějiny výtvarného umění?I když jsou akvarely Georgiany Houghton do velké míry skutečně abstraktní, tak zřejmě není třeba přepisovat dějiny výtvarného umění. To totiž není případ Hilmy af Klint, švédské výtvarnice, která na počátku dvacátého století vytvářela vědomě abstraktní obrazy ještě před Kandinským či Kupkou. V jejím případě bych skutečně dějiny výtvarného umění změnil. Ale Georgiana Houghton byla solitérem, její abstraktní akvarely vznikly jaksi mimoděk, jako výsledek spirituality. Ale rozhodně by si zasloužila alespoň zmínku v encyklopediích výtvarného umění! Já bych pro její práce zavedl nový termín, a to rostlinná či květinová abstrakce, protože její tvorba se vyvíjela od studia květin až právě po tu abstrakci.

03675421.jpeg

Dílo renesančních mistrůOna sama říkala, že to není dílo její ruky, ale že ji vedou renesanční mistři jako třeba Tizian. Právě staří mistři prostřednictvím spirituálních seancí „malovali“ mnohé její abstraktní akvarely. Ovšem opravdu nic mi v akvarelech Georgiany Houghton nepřipomnělo duch Tiziana. Ale kdo ví, třeba po staletích změnil svůj styl a jejím prostřednictvím k nám promluvil zcela jinak, než jej známe…

autor: jbe
Spustit audio