Malířská antropologie Ivany Lomové a Prázdno v Galerii Václava Špály

8. září 2015

Do rozlehlých interiérů berlínských galerií s postavami kustodů i do liduprázdných ulic Prahy nás zavádí nová výstava Ivany Lomové nazvaná Prázdno v pražské Galerii Václava Špály na Národní třídě. Prohlédnout si ji můžete do 18. října.

Ivana Lomová sice vystudovala na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let architekturu na Českém vysokém učení technickém, ale přes ilustrace, komiksy, grafiku a animovaný film se na počátku devadesátých let dostala k malbě a volné tvorbě. Ačkoliv se dá její výtvarný projev označit jako hyperrealistický nebo jako fotografický magický realismus, cítíme za jejím přepisem reality vždy něco ukrytého, neprobádaného a tajemného. Také okruh jejích námětů je velmi široký. Klene se od městské krajiny po všední i exotická prostředí z autorčiných cest, až po interiéry kaváren, tramvají, vlaků, ale i zákoutí domova a intimitu ložnic. A samozřejmě nechybí ani figura, společenské a rodinné rituály a jemné předivo vztahů mezi mužem a ženou.

Antropologie prázdnoty

O svém nejnovějším souboru Galerie (2014 - ...) Ivana Lomová říká, že začal na jedné berlínské výstavě současného umění, „která mne nějak zvlášť nudila, jako by na ní vlastně nebylo nic, na co se koukat. Tak jsem si začala všímat těch kustodů, co tam stáli, asi jsem se do nich začala trochu vciťovat, jaké to asi je... jak asi i doma vypadají jejich životy... Začala mne fascinovat ta celá atmosféra těch prázdných prostor, kde tito lidé musí stát a ´hlídat´, jakoby až chrámové ´vznešeno´ nad vyprázdněným skoro ničím.“

03466682.jpeg
Spustit audio