Malířská Pocta zeměměřiči K.

26. srpen 2014

Výstava Rut Kohnové, výtvarnice českého původu, je nazvaná Pocta zeměměřiči K. Malířka a ilustrátorka žije od konce 60. let minulého století v Německu. Prezentace v Topičově klubu připomíná letošní 90. výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky. Výstavu Pocta zeměměřiči K. připravil Art Consulting Brno-Praha s podporou Společnosti Franze Kafky. Přístupná bude do 26. září.

Rut Kohnová se narodila v roce 1937 v Třebušicích u Mostu. Vystudovala pedagogickou školu (1953-1957) v Praze. V srpnu roku 1967 emigrovala se svou rodinou z bývalého Československa do Německa. Kariéru malířky a ilustrátorky začala v Mnichově, kde měla v roce 1977 svou první velkou výstavu.

Výstavy v cizině i domaVystavovala i jinde v zahraničí např. v roce 1986 v Grand Palais v Paříži, v letech 1979 a 1982 v Galerii Conrad v Basileji, v letech 1997 a 2007 ve Stadtmuseum Deggendorf. Město Mnichov ji v roce 1991 udělilo prestižní cenu pro umělce Seerosenpreis. V současné době žije s manželem v Rottalu u Mnichova. Po roce 1990 mohla začít vystavovat i ve své rodné zemi. V roce 2006 obdržela od Českého státu ocenění Významná česká žena ve světě.

Labyrint světa a KyticeRut Kohnová se věnuje kresbě, akvarelu, olejové malbě a kresbě na překližku, metodě, kterou sama vyvinula. Důležitou součástí jejího díla jsou knižní ilustrace: Ilustrovala knihu Jana Amose Komenského, Labyrint světa a ráj srdce, černo-bílé ilustrace doprovodily česko-německé vydání Erbenovy Kytice. Rut Kohnová je autodidakt. Vedle prací vztahujících se k osobnosti a dílu Franze Kafky jsou významnou součástí jejího díla cykly - Obrazy ke Starému zákonu, Domy, Kanálové poklopy.

03193830.jpeg

Pocta KafkoviVýstava v Topičově klubu byla připravena jako pocta k 90. výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky a její druhá část - autorčiny ilustrace ke Kafkově Zámku - bude začátkem září otevřena v Sále Společnosti Franze Kafky v Praze.

Více o autorce a jejím díle na webu: www.rutkohn.de

Spustit audio