Mezičas prostoru starých průmyslových objektů vyměřil Hynek Glos svým fotoaparátem

1. prosinec 2015

Fotograf Hynek Glos je dvacátým držitelem Grantu Prahy – ročního tvůrčího stipendia udělovaného každoročně pražským primátorem v rámci soutěže Czech Press Photo na zachycování proměn hlavního města. Soubor fotografií zanikajících a chátrajících pražských industriálních staveb, na který Hynek Glos grant získal, můžete vidět pod názvem Mezičas prostoru v Nikon Photo Gallery v ulici Újezd 19 na Malé Straně v Praze do 10. ledna příštího roku.

„Prestižní ocenění získané na základě fotodokumentace kdysi významného areálu továrny na letecké motory Walter v pražských Jinonicích, dnes určeného k likvidaci, nebylo náhodné,“ čteme v anonci výstavy. „Hynek Glos patří ke generaci zvídavých a přemýšlivých českých fotožurnalistů, kteří nepracují pouze na zakázku, ale sami hledají zajímavá aktuální témata oslovující nejširší veřejnost.“

Fotografie jako záznam historie i pomníkV grantovém projektu Hynka Glose najdeme mimo dokumentaci zanikající továrny Walter i další pražské brownfieldy, průmyslové areály, které v nových podmínkách přestaly sloužit své původní funkci a čeká je zánik či radikální změna vzhledu. Proto je fotografický cyklus záznamem s výraznou historickou hodnotou, ale navíc je jakýmsi pomníkem, upomínkou na estetický ráz a styl určitého druhu architektury: „cenné staré průmyslové objekty možná ničíme či měníme zbytečně, místo abychom jejich krásy využili a hledali pro ně novou funkci,“ upozorňuje text průvodního slova výstavy.

03522313.jpeg

Dokument odráží stav věci i pocity fotografaHynek Glos se profesionálně věnuje fotografii od svých 21 let. Byl fotografem deníků MF Dnes a Lidové noviny, od roku 2009 pracuje jako volný fotograf. K oceněnému cyklu sám autor říká: „Snažil jsem se, aby to byl subjektivní dokument, protože jsem do toho vkládal svůj pohled a svůj pocit.“ K celku Mezičas prostoru dokumentujícímu další industriální stavby Hynek Glos dodává: „Některé z těch staveb by jistě bylo možné ještě zachránit, i když ne všechny mají výraznou architektonickou hodnotu, ale podle mě záleží na tom, jaké využití by se jim v případě rekonstrukce dalo, aby z toho nezbyl nějaký nefunkční fragment továrny zakomponované do obchodního centra.“

Výstava Mezičas prostoru Hynek Glos-Grant pražského primátora je součástí výstavy Czech Press Photo 2015, která bude otevřena pro veřejnost od 16. prosince v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice a v Centru FotoŠkoda v Praze.

Spustit audio