Miroslav Tichý: Ten tajemný předmět touhy

9. únor 2012

Pražská Galerie 1. patro otevřela výstavu fotografií a kreseb kyjovského podivína, malíře a originálního amatérského fotografa Miroslava Tichého, nazvanou „Ten tajemný předmět touhy“.

Oním tajemným předmětem touhy Miroslava Tichého, jehož fotografické dílo získalo v posledních letech navzdor autorově vůli a nezájmu neobyčejný světový ohlas, byly ženy – kyjovské ženy a dívky , které fotografoval od 60. let bizarními, na koleně vyrobenými fotoaparáty v nestřežených okamžicích v kyjovských ulicích, na plovárně, v jejich každodenním životě.

Sám o tom říkal: „Žena je pro mně motiv. Nic jiného mě nezajímá. Se ženami jsem se nespustil. I když vidím ženu, která se mi líbí – a možná bych se mohl pokusit o nějaký kontakt – uvědomím si, že mě to vlastně nezajímá. Namísto toho vezmu tužku a nakreslím ji. Erotika, to je stejně jenom sen. Svět, to je jenom zdání, to je naše iluze.“

Miroslav Tichý, narozený v roce 1926, zemřel, aniž se ho jakkoliv dotkla pozdní sláva, 14. dubna roku 2011 v moravském městečku Kyjově, kde strávil většinu svého života. Tvořil v dobrovolném exilu, ve kterém si zachoval absolutní svobodu. Považoval se za malíře, své fotografické tvorby si nevážil a jeho fotografie tlející v jeho domku mezi hromadami odpadu málem podlehly zkáze. Dnes se prodávají za tisíce eur.

Proč se rozhodl uspořádat další výstavu z fotografické tvorby Miroslava Tichého, zeptal se v Galerii 1. patro Karel Oujezdský kurátora výstavy, galeristy Petra Šimona.

Výstavu fotografií a kreseb kyjovského malíře a fotografa Miroslava Tichého nazvanou „Ten tajemný předmět touhy“ si můžete v Galerii 1. patro (dříve 5. patro) v Myslíkově ulici 9 v Praze 1 prohlédnout do 3. března.

Spustit audio