Mrtvé maso z Polska se dostalo do Prahy

31. březen 2015

V Studios Karlín byla zahájena výstava videoprojekcí sedmi polských umělců nazvaná Mrtvé maso. Expozice kroužící kolem smrti, umírání a lidské tělesnosti bude přístupná do 3. května.

V hlavní zatemněné prostoře Karlín Studios v Praze jsou k vidění starší i nové videoprojekce sedmi významných představitelů polského videoartu. Igora Krrenze, Normana Leta, Terezy Tyszkiewcz, Wojciecha Zamiary, Alisje Žebrowské a Artura Zmijewskieho. Téma výstavy krouží kolem smrti a umírání a výstava má trochu cynický název Mrtvé maso.

Vybrané práce se těchto otázek nedotýkají přímo, zaměřují se spíše na svůj vnitřní pohyb a rytmus, který je svébytnou metaforou života, ale také na vzájemná spojení zdůrazňující napětí mezi etikou a estetikou a obsahem, který evokují, a formálními experimenty. Předmětem zájmu se stala především smrt v jejím materiálním rozměru, chápaná jako součást lidského bytí, zbavená patosu a sentimentu, velkých slov a klasických toposů, kterou současný diskurs zamlčuje a soustavně vylučuje z hlavních narací.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio