Můj nový život

3. květen 2012

„Hrála jsem v orchestru. Zpívala ve sboru... Nemoc mi vzala vlasy a kamarády. Na druhou stranu jsem získala trpělivost a pokoru... Vlastně jsem vítěz.“ To je jeden z příběhů, které na fotografiích Kamily Berndorffové vyprávějí děti léčené na onkologickém oddělení Fakultní nemocnice Motol.

Jedinečný projekt iniciovala mladá lékařka Lucie Cingrošová z Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Motole s cílem ukázat veřejnosti, že její profese není vůbec beznadějná či depresivní, jak by se na první pohled mohlo zdát.

02623041.jpeg

Výstava je rozdělena do pěti cyklů. Jako nejvýraznější z nich hodnotí fotografka Kamila Berndorffová cyklus Modeling. Ve všech cyklech je důležitá barva. V sérii Malovací den je ovšem redukována na bílou, modrou s akcentem žluté a tělovou. Na vzniku této série se děti podílely i jako tvůrci – malovaly samy sebe nebo své kamarády.

02623037.jpeg

Paradoxně nejnáročnější bylo pro Kamilu Berndorffovou fotografování odlehčené reportáže z letního tábora – děti ji totiž neustále vtahovaly do táborových her, a tak chvílemi zapomínala, že je tam vlastně pracovně. Další soubor snímků vznikal přímo doma v rodinách pacientů a fotografování se účastnili i jejich rodiče.

Poslední, vrcholná série je laděna do jemných pastelových barev a autorka ji nazvala Portréty a záliby. V levé části fotografie jsou ručně psané texty, v nichž děti hovoří samy o sobě, o svých zálibách, o tom jak jim nemoc změnila život. „Pravá část je něco jako nepopsaný list života – uvidíme, co bude dál,“ dodává Kamila Berndorffová.

Výstavu si můžete prohlédnout do neděle 6. května na Staroměstské radnici v Praze.

autor: Helena Petáková
Spustit audio