Muzejní počin roku 2011

24. květen 2012

Ceny Národní soutěže muzeí Gloria musaealis se udělují ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava, Muzejní publikace a Muzejní počin roku.

V kategorii Muzejní počin roku 2011 bylo z 20 soutěžních projektů třetím místem oceněno Město Žirovnice za revitalizaci zámeckého pivovaru, v němž je dnes umístěno Knoflíkářské muzeum. Druhým nejlepším Muzejním počinem loňského roku bylo vyhlášeno znovuotevření Muzea Bojkovska. Absolutním vítězem se v této kategorii stal Památník Terezín za projekt digitalizace sbírek a databáze bývalých vězňů, perzekvovaných nacistickým režimem.

Zvláštní ocenění za Muzejní počin roku 2011 bylo uděleno Jiřímu Sedláčkovi, který sám, bez dotačních prostředků založil v Litovli První jediné soukromé muzeum harmonik. Cenu čestného výboru soutěže získala Moravská galerie v Brně za rekonstrukci a zpřístupnění Jurkovičovy vily v Brně-Žabovřeskách.

V rámci kategorie Muzejní počin roku 2011 byla udělena i Cena Českého výboru ICOM. Získalo ji Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, které stálo na počátku záchrany prastarého mečového tance Pod šable jako tvůrce programové koncepce Festivalu masopustních tradic.

02638153.jpeg
autor: Helena Petáková
Spustit audio