Muzejní výstava roku 2011

21. květen 2012

Jednou ze tří hlavních kategorií Národní soutěže muzeí Gloria musaealis je Muzejní výstava roku. Do jubilejního desátého ročníku, jehož výsledky byly vyhlášeny ve čtvrtek 17. května, bylo přihlášeno celkem 27 výstavních projektů.

Muzejní výstavou roku 2011 se nakonec staly „Obrazy mysli / Mysl v obrazech“ Moravské galerie v Brně. Rozsáhlý projekt byl realizován ve spolupráci s Deutsches Hygiene-Museum v Drážďanech a byl pokusem o komplexní pohled na zobrazování lidské mysli od renesance po současnost v kontextu věd o člověku a výtvarného umění.

Jako druhá se umístila expozice „Čarodějnické procesy v 17. století na Jesenicku“. Její přípravu spojilo Vlastivědné muzeum Jesenicka s rozsáhlou rekonstrukcí sklepení Vodní tvrze v Jeseníku. Díky investicím Olomouckého kraje, který je zřizovatelem muzea, mohla být využita nejmodernější technika, např. fog screen – stěna ze suché mlhy, do níž je projektován filmový umělecký spot o první doložené jesenické čarodějnici.

02635471.jpeg

Třetím místem porotci ocenili výstavu „Po stopách Ing. Jana Karlíka“, kterou připravilo Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Jan Karlík byl vrchním inženýrem dolu Mayrau ve Vinařicích u Kladna, kde si můžete expozici prohlédnout, a také významným vynálezcem. Je autorem tachografu, kterým se měřila rychlost těžní klece. Přístroj byl předchůdcem dnešních tachometrů a černých skříněk. Pro výstavu autoři zvolili formu komiksu, v němž byl Jan Karlík ztvárněn jako superman.

02635470.jpeg

Zvláštní ocenění v kategorii muzejní výstava roku 2011 v soutěži Gloria musaealis získalo Muzeum a galerie severního Plzeňska za svou novou stálou expozici, která návštěvníkům zprostředkovává autentický zážitek z historických reálií Plzeňska.

02635468.jpeg
autor: Helena Petáková
Spustit audio