Na počátku cyklu dřevorytů Berešit bylo slovo

28. listopad 2014

V Paříži žijící český malíř Miloslav Moucha vytvořil na počátku devadesátých let soubor černobílých dřevorytů, jimž dal název Berešit. Inspirovala ho kniha Genesis Starého zákona. Letos se k tomuto tématu znovu vrátil a výsledkem je soubor desíti barevných dřevorytů. Ty můžete vidět spolu s autorskou knihou na právě zahájené výstavě Berešit - V hlavě - Na počátku, konané v knihkupectví Kavka v Krocínově ulici v Praze 1.

Knihkupectví bylo založeno letos v květnu a zaměřuje se na prezentaci a prodej umělecké literatury - na knihy o designu, architektuře, fotografii a výtvarném umění a pořádá také pravidelné výstavy ilustrací, grafik a fotografií. Také tento počátek dal Miloslavu Mouchovi svým způsobem podnět dokončení rozpracovaných dřevorytů. I když na nich pracoval několik let, možnost instalace v nově vzniklém knihkupectví přispěla k tomu, že bylo dílo během několika posledních měsíců dokončeno.

Dva kořeny slova berešitCyklus Berešit vznikl díky inspiraci novým překladem Bible do francouzštiny, s nímž se umělec setkal a jehož první slovo - ´berešit´ překladatel namísto obvyklého překladu ´na počátku´převedl jako ´v hlavě´. „To byl impuls k přemýšlení o interpretaci každé události,“ doplňuje Miloslav Moucha, „protože, když se řekne ´v hlavě´, tak je to ´koncept´, neboli ´plán´ nebo ´intence´, ale ´počátek´, to už je vlastně ´akce´.“ Cyklus Berešit je tedy umělcova představa oné zásadní prvotní události.

Miloslav Moucha se narodil 25. března 1942 v Dolním Litvínově. V roce 1968 emigroval do Francie. O šest let později byl jmenován profesorem na School of Fine Arts v Besançonu. Od roku 1990 pobývá střídavě ve Francii a České republice.

Spustit audio