Na výstavě se Londýn stal hlavním městem Polska

17. říjen 2014

„Londyn – stolica Polski. Emigracja polska 1940-1990“, takový je název výstavy, kterou můžete navštívit v Muzeu polské historie ve Varšavě. Je jedinečná tím, že vůbec poprvé komplexně seznamuje s osudy Poláků v emigraci v letech 1940-1990.

Na expozici, která potrvá do 30. listopadu v prostorách varšavské Univerzitní knihovny, zvou plakáty ve stylu 50. let. Je na nich slavný londýnský Big Ben s polskou vlajkou na špici a s nápisem: Londýn - hlavní město Polska.

Co vše se dělo v LondýněV Londýně totiž od roku 1940 až do pádu komunistického režimu v Polsku sídlila polská exilová vláda. I když nebyla převážně uznána a neměla prakticky žádnou moc. Především tak podporovala polský odboj. Ale Londýn ve druhé polovině minulého století byl také významným centrem polské emigrace.

Cílem současné expozice je seznámit veřejnost s každodenním, společenským i kulturním životem polských emigrantů v Londýně. Návštěvníci tak uvidí zrekonstruovanou kancelář polského exilového prezidenta. Vystaven je i nábytek z redakce emigračních Zpráv anebo stroj, na kterém se v Londýně tiskly polské knihy. Je také možné poznat polské divadlo a královnu krásy, kterou si emigranti zvolili v 50. letech minulého století.

03231572.jpeg

Svědectví elitVýstava je v polském a anglickém jazyce. Výrazný je motiv kartonu, který ji provází. Právě ten je podle kurátora spojen se životem na cestách i s balíčky, které byly posílány do vlasti. Pochopitelně jsou představeny i významné osobnosti polské emigrace. Mezi nimi třeba generál Władysław Anders, malíř Marek Żuławski anebo novinář Mieczysław Grydzewski.

A svědectví bezejmennýchNechybí ale ani svědectví obyčejných emigrantů, kteří vzpomínají na své první dojmy po příjezdu do Anglie, anebo dilema, kterým čelili ve spojitosti s návštěvami rodného Polska.A jak poznamenala polská média, kurátoři výstavy ve varšavské Univerzitní knihovně tudíž nezapomněli ani na emoce spojené se zkušeností života v exilu. Emoce, které při historických vyprávěních zůstávají až ve druhém plánu, byť pomáhají tomu, aby lidé snáze porozuměli historii.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio