Národní soutěž muzeí Gloria musaealis 2011

18. květen 2012

V předvečer Mezinárodního dne muzeí, který připadá na 18. května, byly v Nové budově Národního muzea slavnostně předány ceny Gloria musaealis.

Národní soutěž, která se letos konala už podesáté, hodnotí špičkové projekty muzeí a galerií. V letošním ročníku soutěžilo 49 institucí s 75 projekty. Soutěž je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku.

Titul Muzejní výstava roku 2011 získaly Obrazy mysli / Mysl v obrazech. Expozici, kterou připravila Moravské galerie v Brně, shlédlo rekordních 23 000 lid, ve výstavním plánu zaujala zcela výjimečné místo.

Muzejní publikací roku se stala monografie Gabriela von Maxe, kterou vydala Západočeská galerie v Plzni ve spolupráci s nakladatelstvím Arbor vitae. Jde o vůbec první českou monografií tohoto malíře pražsko-německého původu a práce na ní byla velmi náročná, zejména pokud jde o shromažďování materiálu.

V kategorii muzejní počin roku byl prvním místem oceněn Památník Terezín za projekt digitalizace sbírek a databáze bývalých vězňů, perzekvovaných nacistickým režimem.

V pátek 18. května začíná také festival Muzejních nocí, který na různých místech České republiky potrvá do 9. června.

autor: Helena Petáková
Spustit audio