Nechte se zlákat k výletu do Českého Krumlova. Třeba kvůli fotografiím Josipa Pelikana

11. srpen 2015

Museum Fotoateliér Seidl připravilo výstavu slovinského fotografa Josipa Pelikana představující stovku snímků, na kterých je zachyceno slovinské město Celje a jeho okolí v průběhu první poloviny 20. století. V českokrumlovské Synagoze je unikátní expozice k vidění do 30. září.

Ateliér Josipa Pelikana v Celje navštěvovaly významné osobnosti kulturního, společenského i politického života a Pelikan je fotografoval. Byl znamenitým portrétistou, ale i dokumentátorem každodenního života, v ulicích města nebo mezi lázeňskými hosty. Dokonalé jsou snímky z jeho horských výstupů do Alp, které ho přitahovaly, je také autorem fotografií řady průmyslových podniků.

03448066.jpeg

Josip Pelikan se narodil českým rodičům v Tarvisiu (Trbiž na slovinsko-rakousko-italské hranici) v roce 1885. Po matčině smrti se s otcem přestěhoval do Idrije. Fotografické zkušenosti získal v Idriji, a také ve Vídni. V roce 1910 obdržel tovaryšský list a spolu se svou ženou Marjanou pracoval v ateliéru v Idriji a Brežici. Celou první světovou válku prožil na frontě. Po smrti významného celjského fotografa Martina Lenze v roce 1919 koupil Pelikan ateliér s prosklenou střechou a přestěhoval se s manželkou a dcerou Naďou do průmyslového města Celje.

Josip Pelikán se jako fotograf realizoval v mnoha oblastech. Věnoval se portrétní i dokumentární fotografii, vytrvale zaznamenával krajiny a věnoval se také industriální fotografii. „Pro jeho obživu byly důležité portrétní fotografie a snímky pořízené v ateliéru,“ objasňuje kurátor výstavy Petr Hudičák. „Charakteristické pro něj jsou ovšem fotografie pořizované v plenéru například lázeňských měst, kde fotografoval své klienty.“

03448025.jpeg

Život v Celje ve fotografiích podává ucelenou zprávu o stavu místa„Jestliže má něco přiléhavě charakterizovat Josipa Pelikana, pak je to jeho okolí a prostředí, ve kterém se pohyboval a celý život fotografoval," zdůvodňuje výběr fotografií pro českokrumlovskou výstavu její kurátor. Důvodem byl také fakt, že z Pelikanova fotografického odkazu se dochovalo neuvěřitelných 25 tisíc fotografií a 5 tisíc negativů, což ještě ani není konečné číslo, jen počet dosud uspořádaného materiálu. V neposlední řadě byl klíčem k výběru ucelený obraz, jak ho fotograf zaznamenal ve slovinském městě Celje, v místě pro jeho život nepochybně nejdůležitějším.

Spustit audio