Nejčastěji malovala autoportréty, protože vlastní model je stále k dispozici

6. listopad 2014

Za frankfurtskou výstavu finsko-švédské malířky Helene Schjerfbeck vděčíme tomu, že Finsko bylo letos hostem Frankfurtského knižního veletrhu. Severská malířka je pro většinu návštěvníků velkým uměleckým objevem. Výstava potrvá do 11. ledna 2015.

Tiché, do sebe zahleděné obrazy, které o desetiletí předběhly svou dobu. Tak by se snad dala jednou větou shrnout výstava Helene Schjerfbeck. Malířky, která v osmnácti letech procestovala část Evropy a zbytek života neopustila Finsko. Modelů bylo pomálu a tak malovala převážně vlastní portréty. V jednom z dopisů píše: „Začala jsem malovat vlastní portrét, protože můj vlastní model je stále k dispozici.“

Od 17 do 83 malovala sebeAutoportréty také tvoří hlavní část frankfurtské expozice. 40 obrazů - první namalovala v sedmnácti, poslední vznikl, když jí bylo 83. Nejstarší z nich je namalován v tradiční realistické manýře, prokreslený do nejmenšího detailu, jasný přímý pohled modrých očí. Pozdější portréty jsou plošší, hrubě naskicované v převažující šedi v různých odstínech - to byla její oblíbena barva.

Mlhavé odstíny šedé a zelenéPohledy portrétované hledí před sebe na podlahu, trochu ustrašeně a smutně. Z posledních olejů namalovaných v šedé a v matných zelených odstínech hledí kamsi mimo nás vyhublé obličeje, sestávající prakticky pouze z očí. Tyto obrazy, které uzavírají tvorbu i život malířky jsou oparově mlhavé a velmi působivé.

Helene Schjerfbeck tvořila - až na několik málo výjimek - především portréty. Na výstavě je možno vidět i několik pláten s historickými motivy, například obraz Zraněný voják ve sněhu, který malovala v roce 1880 v sedmnácti letech. Tématika, která byla v té době absolutní výhradou mužů - je vidět, že malířka si poměrně dost troufala. V Schirnu jsou vystaveny i kopie obrazů slavných mistrů Velásqueze, El Greca, Holbeina, které vznikly na stipendijních cestách na objednávku pro finskou národní galerii.

Život silné osobnostiVe Finsku a Skandinávii je Schjerfbeck známá umělkyně první poloviny dvacátého století. Narodila se v Helsinkách v roce 1862 a umřela v jednom švédském sanatoriu o 84 let později. Byla velmi silnou a nadanou osobností, která musela v průběhu života zpracovat traumatické zážitky z raného dětství. Její starší sestra zemřela velmi záhy, když jí bylo 13, umřel jí otec a o svou dezinteresovanou matku pečovala až do smrti. Sama nesla celý život následky úrazu, zlomené pánve, který prodělala v dětství. To vše se logicky odrazilo v její tvorbě.

Obrazy Helene Schjerfbeck jsou skeptické-minimalistické. Její autoportréty i portréty jiných žen jsou nadčasové. Nejde jí tolik o autenticitu, své modely nezobrazuje v jejich specifickém prostředí. Výsledkem jsou mlčenlivá, hluboce působivá plátna.

autor: Eva Novak
Spustit audio