Neutěšený stav Výstaviště Praha čeká zlepšení, ale bude to trvat dlouho a stát hodně

12. prosinec 2016

Na začátku roku 2015 přešlo Výstaviště Praha do správy hlavního města a to jej obratem předalo městské akciové společnosti Rozvojové projekty Prahy. Tato společnost v diskusi s vedením magistrátu rozhoduje o tom, jakým způsobem se Výstaviště Praha bude rozvíjet a k čemu se bude využívat.

K tomu má posloužit i návrh koncepce budoucího využití Výstaviště Praha, který v září roku 2013 vypracoval Institut plánování a rozvoje. Počítal s rozdělením areálu výstaviště do pěti částí - pro rekreaci, sport, kulturu, zábavu a open air projekty.

Tento materiál letos v srpnu v Institut plánování a rozvoje aktualizovali. Na návrhu pracoval i Marek Kopeć z Kanceláře projektů a soutěží: „Vzali jsme jeden objekt po druhém a zjišťovali jsme, co je aktuálně pro ten který nejvýhodnější a pro co by je bylo možné využít. Zpracovali jsme výsledky do větší podrobnosti, některé části jsme aktualizovali a rozdělili jsme to na tři skupiny, na projekty rychlé, střednědobé a projekty náročné, dlouhodobé. Většina areálu je v pražské památkové rezervaci a Průmyslový palác a další stavby vzniklé v 19. století, jsou samy o sobě památkami.“

02286768.jpeg

Jedním z klíčových témat v celkové obnově areálu výstaviště je revitalizace Průmyslového paláce a dostavba jeho levého křídla

Stavba z roku 1891 v současné době prochází pouze dílčími úpravami. Dostavba repliky levého křídla, které v roce 2008 vyhořelo, by měla stát zhruba 1 miliardu korun. Předpokládaný termín dokončení připadá ale až na rok 2025. Proto Institut plánování a rozvoje navrhuje na tomto místě postavit dočasnou konstrukci: „To řešení, se kterým jsme přišli, umožní postavit moderní dočasnou konstrukci, která na těch deset let umožní důstojně provozovat a udržovat to prostranství v nejdůležitější části Výstaviště. Zároveň konstrukce bude koncipovaná tak, že až dojde ke stavbě repliky, tak se přesune jinam, nebo se prodá. Kdyby k tomuto došlo, tak podle informací, které mám k dispozici, by se stavba tohoto ´zastřešení´zaplatila velmi rychle. K tomu bych rád podotknul, že celý Průmyslový palác byl původně postaven jako dočasná stavba a vznikl několik měsíců,“ podotýká Marek Kopeć.

02286774.jpeg

Provizorní dostavba levého křídla Průmyslového paláce je investiční akce, která by podle Institutu plánování a rozvoje a pražského magistrátu mohla být realizována do 3 let za 300 milionů korun. V úzkém kontaktu s Průmyslovým palácem je open air zóna, které dominují Křižíkovy pavilony a Křižíkova fontána.

Stejně jako Křižíkovy pavilony patří do zóny open air také Divadlo Spirála V předchozím návrhu na využití Výstaviště Praha se uvažovalo i zbourání budovy Divadla Spirála. Odborníci z Institutu plánování a rozvoje ale tuto stavbu považují za hodnotnou a chtějí ji zachovat. Budova od roku 2002, kdy byla poškozena povodní, chátrá, oprava je zatím orientačně vyčíslena na 45 milionů korun. Projekt je naplánovaný až na rok 2018. Rozvojové projekty Praha a.s. ve spolupráci s hlavním městem Prahou v nejbližší době vypíšou soutěž o architektonický návrh dvou nových vstupních bran do areálu a návrh úpravy přiléhajících veřejných prostranství. V půlce ledna porota vybere vítěze. Realizace tohoto projektu by mněla proběhnout za zhruba 14 milionů v roce 2017.

Spustit audio