Nová polská architektura je odvážná a kontrastní

13. červen 2014

Poláci se v architektuře nebojí kontrastů ani experimentů, jak ukázaly výsledky internetového a tajného hlasování odborníků při udělování Ceny za architekturu, akci, kterou už třetí rok po sobě pořádal Týdeník Polityka. Vítězným projektem se stal Służewský kulturní dům ve Varšavě.

Na první pohled by se mohlo zdát, že laureát letošního klání do svého prostředí ani trochu nezapadá. Jde totiž o dřevostavbu venkovského typu, která se nachází přímo u panelových věžáků. Jak uvedl jeden ze třinácti porotců, působí zajímavě, ale ne vlezle. Jako by stavba byla z odlehlého venkova, ale současně patřila do města. Právě absurdita, kontrast a snaha propojit město s venkovem porotce oslovila nejvíce.

Ovšem v případě Służewského domu nešlo jen o samotnou architekturu. Jedním z důvodů pro udělení hlavní ceny byl i fakt, že budova za zhruba 96 milionů korun se snaží celé okolí povznést. Varšavská sídliště jsou v posledních letech společensky degradována, a tak porotci brali na zřetel i sociální kontext stavby.

Muzeum historie polských židůV letošním ročníku Cen za architekturu, které uděluje týdeník Polityka, ale Służewský kulturní dům zvítězil jen těsně. Na paty mu šlapalo Muzeum historie polských židů ve varšavské čtvrti Muranow. To také získalo nejvíce hlasů v internetovém hlasování veřejnosti. Ostatně už před svým otevřením bylo toto muzeum považováno Varšavany za novou ikonu metropole. Jeho architektura je totiž jedinečná. Budova muzea připomíná skleněnou kostku, která je ve svém středu rozdělena na dvě části. Vytváří tak dojem, že je v ní jedna velká trhlina. V tomto místě jsou stěny vlnité a prostor zasklený. Velký sál, který rozdělením vzniknul, spojuje v horním patře jen most. Architekt tak podle listu Rzeczpospolita chtěl symbolizovat odchod židů od Rudého moře a také holocaust. Poláci ocenili především vzdušné a prosvětlené prostory i přírodní materiály.

03143744.jpeg

Slezské muzeum v jihopolských KatowicíchPoprvé tak hlavní ocenění týdeníku Polityka zamířilo do Varšavy, která na tom není urbanisticky nejlépe. Je to pochopitelně dáno i tím, že po válce musela být takřka celá znovu postavena. A tak není divu, že architektonické skvosty v polské metropoli ještě více vyniknou. Nicméně za tím nejlepším ze současné polské architektury není třeba cestovat tak daleko. Mezi pěti nejlépe hodnocenými stavbami se letos ocitlo i nové Slezské muzeum v jihopolských Katowicích.

03143758.jpeg
autoři: Milena M. Marešová , Dagmar Langová
Spustit audio