Nově objevený. Karel Malich v Museu Kampa „uzavírá kruh“ svých trojrozměrných objektů

10. únor 2016

V Museu Kampa se ve světové premiéře představuje ještě do nedávna pohřešovaný reliéf významného českého sochaře Karla Malicha. Na výstavě konané do 31. května dále uvidíte Černobílou plastiku z 60. let minulého století a kolekcí umělcových nových nástěnných reliéfů a zavěšených objektů z posledních pěti let.

Tzv. plzeňský reliéf vytvořil Karel Malich pro jídelnu vysokoškolských kolejí Bolevecká 34 v Plzni-Lochotíně v letech 1978–1980. Unikátní dílo bylo až do loňského jara ukryté v prostorách plzeňských vysokoškolských kolejí.

„Jsem rád, že se nám se zástupci západočeské univerzity podařilo dohodnout zápůjčku tohoto ztraceného a znovuobjeveného díla Karla Malicha. Podle expertů se jedná o největší reliéf, který Karel Malich v 70. letech vytvořil. Výstava tak dává návštěvníkům jedinečnou šanci poprvé vidět významné dílo tohoto důležitého českého výtvarníka. Celá výstava se odvíjí právě od tohoto reliéfu. Autoři expozice ukazují, jak toto dílo zapadá do celého kontextu tvorby Karla Malicha,“ uvedl člen Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

03566690.jpeg

Objev zdánlivě ztraceného a umělecké znovuzrozeníKurátorem výstavy je historik umění Karel Srp, který pozitivně hodnotí možnost představeit jak dvě starší práce Karla Malicha, tak jeho nejnovější tvorbu, neboť se tak jakoby uzavírá pomyslný kruh, když se umělec po letech vrátil ke způsobu vyjádření, jež kdysi zdánlivě natrvalo opustil: „Název té výstavy je jednak doslovný, protože ukazujeme opravdu reliéf, který se zdál být nadobro ztracený, ale jeho význam je také metaforický, postihující fakt, že Karel Malich se ve svých 86 letech zase vrátil k rozsáhlému plastickému dílu. Nikdo z nás nečekal, že se opět k trojrozměrné plastické práci vrátí, protože více než deset let se zabýval pouze kresbami. Takže dnes můžeme vidět podstatný průřez jeho plastikami, vytvořenými za posledních pět let.“

František Kupka: Vanoucí modřeDalší výstava, přístupná v Museu Kampa, má název František Kupka: Vanoucí modře. Jde o uvedení tří obrazů, které společně byly vystaveny v Praze v roce 1946 a naposledy k vidění byly před 40 lety v New Yorku. Unikátní dílo můžete vidět do 22. května.

Spustit audio