O balonech naplněných čistým a svobodným vzduchem

8. duben 2015

Vizuální umělec Ondřej Basjuk představuje v chebské Galerii výtvarného umění v Chebu multimediální instalaci nazvanou Díra ve vzduchu. Inspirací byly pro umělce některé události odehrávající se v 50. letech minulého století v českém pohraničí. Výstavu můžete navštívit v Malé galerii Galerie výtvarného umění v Chebu do 3. května.

Ondřej Basjuk se narodil v roce 1983 a v současnosti je považován za nejvýraznějšího umělce své generace. K jeho zásadnímu způsobu vyjádření patří sice malba, ale Přestože bývá vnímán především jako malíř, vyjadřuje se také kresbou, fotografií, videoprojekcemi, ready-mades, využívá možnosti nových médií.

Konceptuální směsí různých prostředků i médií je také výstava Ondřeje Basjuka nazvaná Díra ve vzduchu. Jak potvrzuje kurátor chebské prezentace Radek Wohlmuth, podnětem k tvorbě bylo historické téma odkazující k letákovým balonům využívaným v době studené války jako nosiče zpravodajských informací z demokratické zóny: „Na jedné straně jde o prozaický popis stavu, kdy balón naplněný lehkým plynem vytváří reálnou mezeru ve vzdušné hmotě, na straně druhé o odkaz na ´díru v systému´, kterou k nám přicházely informace ze svobodného světa.“

Spustit audio