Objevitelka světa obyčejných věcí, které jsou vzácné

12. listopad 2014

Průřez celoživotní grafickou tvorbou grafičky a malířky Aleny Kučerové najdete v reprezentativních prostorách pražské Galerie U Betlémské kaple na Betlémském náměstí. Výstava bude otevřena do 7. prosince.

Grafička a malířka Alena Kučerová patří od šedesátých let k nejoriginálnějším českým umělcům. V roce 1963 poprvé zapojila do svých grafik nový technický prvek - perforovaný bod a místo drahých zinkových plechů začala používat levný a tenčí pocínovaný konzervový plech. Do toho se sice nedalo rýt, dal se ale proděravět. Autorka nejdřív samostatné perforované body kombinovala se suchými jehlami, později je spojovala do čar a linií, do obrazů figur i krajin.

Alena Kučerová studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesora Antonína Strnadela, v roce 1961 se stala členkou legendární skupiny UB 12 a už v roce 1965 dostala první ocenění na Bienále mladých v Paříži. V roce 1997 jí byla za celoživotní tvorbu a přínos české grafice udělena prestižní Cena Vladimíra Boudníka. Oceňované jsou nejen nové postupy a techniky umělkyně, ale jak uslyšíme z úst renomovaného znalce, Jaromíra Zeminy, nový pohled na svět „obyčejných věcí, které jsou vzácné“.

03249378.jpeg

Výběr autorčiných grafických listů z různých období tvorby, ale i matric a obrazů, které vznikají pomalováním plechů, si můžeme prohlédnout právě na souhrnné výstavě. Jaromír Zemina o díle Aleny Kučerové říká: „Tohle umění patří k největším nejen u nás, ale v celé světové grafice dvacátého století, to není nadsázka.“

Alena Kučerová začínala tvořit nejprve figurální grafiky. Postupně ji zaujaly také krajiny, jimž se věnovala především, když se přestěhovala z Prahy na Mladoboleslavsko. „Šíře jejích námětů, i když jsou velmi prosté, je veliká. Je to celý život jednoho člověka,“ podotýká Jaromír Zemina.

Spustit audio