OBR: Malířská skupina zvládla třecí plochy, ale po 8 letech se rozpouští

9. červenec 2015

Výtvarná umělecká skupina OBR se rozhodla ukončit po osmi letech svou činnost. Její členové to provedli elegantním způsobem, poslední společnou výstavou nazvanou „OBR 2007 – 2015“ v Galerii Václava Špály v Praze, kde si ji můžete prohlédnout do konce srpna.

12. listopadu 2006 založilo pět mladých malířů, tehdy ještě studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové a Akademie výtvarných umění v Praze novou uměleckou skupinu, která si dala název OBR. Tehdy k ní patřil také malíř Ondřej Maleček, který ji však už v roce 2009 opustil. Dnes je uskupení pouze čtyřčlenné a tvoří je Josef Achrer (ročník 1982), David Hanvald (ročník 1980), Martin Krajc (ročník 1984) a Karel Štědrý (ročník 1985).

Poprvé spolu členové skupiny vystavovali v roce 2007 v pražské Galerii Louvre. Na otázku, co je tehdy, v roce 2007 vedlo k založení výtvarné skupiny, jako první odpovídá malíř Karel Štědrý: „Já myslím, že to bylo tak, že jsme se ocitli ve společné symbióze a ve společném zájmu o malbu. Znali jsme se ze společných škol, vznikl kamarádský vztah a ´médium malby´nás nějakým způsobem propojilo. To byl prvotní impulz a síla skupiny, která má energii ke společným projektům.“

Po první výstavě charakterizovala výtvarníky například Hanka Sládková v A2: „Pět malířů, pět svébytných stylů, pět odlišných přístupů. Různorodá směs napříč skupinou i díly jednotlivých umělců. Květiny na principu číselných vzorců (David Hanvald, student ateliéru Stanislava Diviše na VŠUP), scény s prostorem a prvky break-dance (Martin Krajc, student ateliéru Michaela Rittsteina na AVU), Máchův Máj a Pirátské vlajky (Ondřej Maleček, absolvent ateliéru Stanislava Diviše na VŠUP), sdělení vs. forma a sci-fi prostory počítačových her (Pepa Achrer, student Malířské školy III Michaela Rittsteina na AVU), malovaní modelíňáci v break-danceových figurách a šedé překrývající se obrysy linií a ploch (Karel Štědrý, student ateliéru Stanislava Diviše na VŠUP). Společná je technika a snaha vystavovat, neztratit možnost srovnání a vzájemné komunikace, fungovat dohromady i jednotlivě ve volném rámci skupiny kamarádů.

03426876.jpeg

Na počátku nebyl společný program, jen úsilí prosadit se, formuluje zásady skupiny Josef Achrer: „byla v tom spíš jako by marketingová strategie, jak se lépe prosadit a násobit si šance na větší výstavy a podobně.“ Odkud vzešel název skupiny objasnil David Hanvald: „Název napadl Karla Štědrého a je v něm jasný odkaz na médium, ve kterém jsme tehdy všichni pracovali a v současnosti pracujeme.“ Je cílem OBRů narušit tradiční představu a vykročit do prostoru? „Někteří z nás představu tradičního závěsného obrazu překračují,“ říká David Hanvald, „a stávají se z toho závěsné objekty, místa, z nichž věci vystupují do prostoru a podobně.

Skupina končí rozpuštěním, proč?Odpovídá Karel Štědrý: „Síla, kterou náš podnik měl v rámci školy a spojení při častém kontaktu, to všechno pominulo. Absolvovali jsme školu a teď si jdeme každý svojí cestou, včetně mentálního posunu, jak každý z nás chápe malbu a jaké má očekávání. Je to přirozený vývoj věcí.“

Spustit audio