Obraz jako otisk skutečnosti. Výtvarná cesta Rudolfa Němce vedla od temnoty k zářivým tónům

3. květen 2016

V klubu Topičova salonu můžete navštívit výstavu s názvem Vše může souviset se vším. Byla připravena k nedožitému osmdesátému výročí narození malíře, grafika a literáta Rudolfa Němce a představuje výběr z jeho tvorby zejména z období šedesátých až devadesátých let minulého století. Expozici můžete na Národní třídě v Praze vidět do 10. června.

Osmdesáté narozeniny by 19. května oslavil Rudolf Němec, český malíř, grafik a básník, jeden z významných představitelů Nové figurace, v jejímž rámci zastupuje originální pendant k dílu Jiřího Načeradského, Otakara Slavíka či Jiřího Sopka a člen Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu. Jeho mnohovrstevnaté dílo připomíná výběr obrazů, kreseb, monotypů a asambláží.

Proměnu výrazu obrazů Rudolfa Němce charakterizuje kurátorka výstavy Ilona Víchová posunem od potemnělosti a monochromie raných obrazů k postupnému přijetí výraznějších a zářivějších tónů: „Otisk těla byl zaměněn přístupem dekalku a prací s šablonami, vyrobenými i nalezenými, a technologií stříkání barvy nejdříve fixírkou, poté pistolí a spreji.“

Spustit audio