Obrazy jsou v pohybu a Jiné vize v GAMU

15. červenec 2016

Už devět let probíhají v Olomouci pod názvem Jiné vize soutěžní přehlídky filmové animace a současného umění, které pořádá tamní kulturní platforma PAF. O tom, jak se v průběhu let vyvíjely, jaká témata a způsoby zpracování přinesly a které autory tyto přehlídky objevily, vypovídá rekapitulující výstava nazvaná „Jiné vize cz (2007-2015)“.

V letošním roce slaví platforma PAF své patnácté výročí: „Je to dlouhá doba, kterou jsme ušli,“ podotýká kmenová dramaturgyně PAF Marie Meixnerová, „a je to znát na vývoji samotné přehlídky, která začínala jako představení animovaných filmů a později se to vyvinulo v cosi jiného, zabývajícího se i současnou audiovizuální kulturou, například i experimentálním filmem, videoartem nebo tím, co mohou návštěvníci vidět na výstavě Jiné vize.“ Původní festival byl čtyřdenní, postupně se jeho aktivity rozvíjely: „Najednou jsou to akce celoroční a zahrnuje i distribuci a prezentaci těchto pohyblivých obrazů čili audiovizuálních děl přítomných na výstavě v GAMU.“

Výstava představí 90 audiovizuálních děl na pomezí filmu, animace a videa, která pocházejí z kurátorských výběrů soutěže Jiné vize, což představuje největší počet, jaký kdy galerie najednou prezentovala. Vidět ji můžete v Galerii Akademie múzických umění v Hartigovském paláci na Malostranském náměstí v Praze do 4. září.

Jiné vize jako spektrum různých pohledůSoutěž a výstava jiné vize se snaží věnovat tomu, čemu se většinové instituce nevěnují, podle Marie Meixnerové: „Je to jiná vize anebo jiný pohled třeba na film či animaci jako takovou, protože pro nás všechna díla, která zde jsou k vidění a která lze klasifikovat jako amatérský, experimentální nebo videoart, spadají pod označení ´pohyblivý obraz´ a je to náš pohled na to, jak může vypadat animace, nebo jakými způsoby se může projevovat.“

03668721.jpeg

Proměnlivá autorita kurátoraNejzajímavější současná česká audiovizuální díla na pomezí animace, experimentálního filmu a videoartu každoročně vybírá jiný kurátor. „PAF touto rolí pověřuje osobnosti z nejrůznějších odvětví kultury: filmové či mediální teoretiky, historiky umění, kurátory i praktikující umělce. Ti pak vlastním výběrem deseti prací a jejich sestavením do pásma propůjčují danému ročníku svou jedinečnou perspektivu a vizi,“ říká kurátorka výstavy a posledního ročníku soutěže Lenka Střeláková. „Volíme někoho mimo PAF, aby to byla ´jiná vize´, jiný pohled na současnou tvorbu, takže oslovujeme různé kurátory a odborníky, filmové vědce, nebo třeba i tvůrce. Kurátor volí ze snímků přihlášených do soutěže, ale může vybrat třeba i něco, co sám viděl na výstavě, v galerii, které se mu zalíbilo a může ho do svého výběru zahrnout. Výsledkem je deset děl, která jsou každoročně prezentována v rámci festivalu PAF. Z těch deseti se pak volí absolutní vítěz, to už je záležitost mezinárodní poroty,“ doplňuje podrobnosti Marie Meixnerová.

10 ročníků a 90 videíDevítiletá historie Jiných vizí se v Galerii AMU představí ve třech odlišných rovinách. Archivní sekce prezentuje pásma devíti ročníků tak, jak byla sestavena příslušnými kurátory. V rámci výstavní sekce se budou díla všech deseti finalistů konkrétního ročníku Jiných vizí promítat souběžně a ročníky se zde budou periodicky obměňovat. Diskusní sekce pak nabídne několik kulatých stolů, které se zaměří na specifická témata a problémy svázané s otázkou pohyblivého obrazu filmu a videa.

Spustit audio