Obrazy vyryté do zdí jako osobité stopy paměti

2. duben 2015

Dochované fragmenty, vzkazy a nápisy ryté vězni terezínského ghetta přináší výstava fotografa Richarda Homoly. Pod názvem Svědectví terezínských zdí je do 16. května přístupná v Galerii Českého centra v Praze.

Pozoruhodná výstava černobílých kontaktních fotografií Richarda Homoly přináší neobyčejně emotivní svědectví o pocitech, nadějích i strastech vězňů terezínského ghetta v podobě dochovaných stop obrázků rytých do terezínských zdí či půdních trámů.

03351624.jpeg

Fotograf Richard Homola se věnuje především zobrazení krajiny ve vztahu k výtvorům lidských rukou. Je autorem ucelených cyklů - Kláštery, Irsko, Česká Lípa - dny i noci, Bezděz, Kraj pod Vlhoští, Peklo a Svatý Vít. Jeho poslední projekt věnovaný Terezínu se rozvíjí od roku 2013 a byl podpořen grantem Nadace Židovské obce v Praze.

03351625.jpeg

Další program Galerie Českého centraDo 25. dubna je v Českém centru Praha, jehož galerie sídlí v Rytířské ulici otevřena výstava unikátních fotografií Ladislava Sitenského nazvaná Perutě, připravená k 70. výročí konce 2. světové války a 75. výročí vzniku československých perutí RAF v Anglii.

Spustit audio