Obrazy z džungle okouzlené pralesem, šamany i drogami

11. srpen 2014

V peruánské horní Amazonii maloval své velkoformátové obrazy Otto Placht. Pod názvem Metaformy pralesa je do konce srpna vystavuje Galerie Václava Špály v Praze.

Do horní Amazonie přilákalo malíře Otto Plachta v roce 1993 setkání s osobností a dílem peruánského šamana Pabla Amaringa. Do exotického světa amazonské džungle se od té doby pravidelně vrací – oženil s dívkou z kmene Šipibo a má s ní tři děti.

Ve své malířské tvorbě se snaží propojit svou evropskou zkušenost s energií džungle a s rituály, mýty a kulturou obyvatel amazonského pralesa. V osmdesátých letech studoval malbu na Akademii výtvarných umění v Praze, kde krátce působil jako asistent v ateliéru monumentální malby profesora Jiřího Načeradského. Jeho výtvarná tvorba je velmi silně ovlivněna výtvarným projevem domorodých obyvatel džungle a exotickým prostředím Amazonského pralesa a prozrazuje i jeho zájem o šamanství a zkušenosti z vizí způsobených rostlinnou drogou – ayahuascou.

Příběh v barvách džungle

Galerie Václava Špály vystavuje Plachtovy záznamy automatické kresby budované ve vrstvách s koncepcí neustálého návratu k prvotní čistotě výrazu. „Letošní ,session' jsem začal v černé,“ vysvětluje Otto Placht, „postupuji ze tmy ke světlu, čepelí nože se prořezávám nocí, a tak nechávám pronikat sluneční svit. Pracuji těsně před svítáním. Čekám, až záře vycházejícího slunce zaplaví horizont druhého břehu jezera a usuší poslední vrstvy barev. Pokaždé jiný a jinak barevný.“

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio