Obrazy z ložnice Ivany Lomové by bez iPadu nevznikly

30. leden 2015

Novorenesanční pražská Villa Pellé dala do 27. března ve své galerii prostor malířce Ivaně Lomové. Její retrospektiva zobrazující prostředí vlaků, kaváren, pláží nebo prázdných pokojů je obohacená o nová díla, která skýtají pohledy do ložnic.

Malířka Ivana Lomová sice vystudovala architekturu, ale koncem 80. a počátkem let devadesátých se začala věnovat ilustraci, komiksu, kreslenému filmu a grafice, posléze především malbě.

Jak píše ve svém textu k právě zahájené výstavě kurátor Marek Pokorný: „Tvorbu Ivany Lomové definuje nikoliv onen fotografický magický realismus, díky němuž na jejích obrazech přesně rozeznáme situaci, ve které se zobrazené postavy nacházejí a kdy podléháme jejímu emocionálnímu vyznění, ale spíše schopnost vytěžit z konkrétního prostředí maximum významu.“

Vzniklo to náhodou.

Titul výstavy má dvojí význam. „Obrazy z ložnice jsou sexy název a zároveň pravda, protože opravdu všechny své obrazy mám skladované v ložnici,“ prozrazuje na sebe Lomová. A dodává, že velkou roli sehrála při její nejnovější tvorbě náhoda: „Když jsem jela do Irska, koupila jsem si iPad a byla jsem z něj nadšená. První ráno jsem nemohla spát, vzala jsem si ho do postele a zjistila jsem, že se s ním dá fotit po tmě. A tak to vzniklo.“

Podle Ivany Lomové většina jejích cyklů nebo témat vzniká náhodou, impulz přijde zvenku a obsah pak vytváří z věcí, které v ní dřímou. Součástí výstavy ve Ville Pellé jsou mimo jiné obrazy tematizující kavárny nebo okna: „Sérii interiérových obrazů s okny jsem vymyslela v Americe, kdy jsem myslela na domov. Princip okno a uvnitř–venku mě vždycky bavil,“ vysvětluje malířka, s jejímiž pracemi se můžete setkat také v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Do 12. dubna je tam otevřena výstava „Uvidět, prožít… (4 pojetí figury)“, na které Ivana Lomová vystavuje své obrazy společně s malíři Viktorem Karlíkem, Igorem Korpaczewským a Jiřím Štouračem.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio