Odhalené lýtko i erotická póza. Krása lidského těla lákala fotografy před sto lety stejně jako dnes

14. červenec 2016

Ve výstavní síni ABF na Václavském náměstí v Praze připravilo České centrum fotografie rozsáhlou výstavu fotografií nazvanou Akta Erotika. Přehlídku snímků s tematikou aktu a jeho proměn v čase připravil se svými spolupracovníky galerista Jiří Jaskmanický. Expozici zahrnující přes 400 fotografií od téměř 180 autorů můžete ve dvorním traktu domu číslo 31 vidět do 4. září.

Nejstarší vystavené fotografie jsou z konce 19. století, ty nejmladší jsou, podle Jiřího Jaskmanického, kurátora výstavy a zakladatele Českého centra fotografie naprosto ze současnosti. Jedním aspektem k volbě tématu letní výstavy byl pohled na historii fotografického ženského i mužského aktu: „My jsme se ale také rozhodli, že dáme prostor nejen klasickému aktu, ale že se pokusíme nabídnout divákovi pohled co nejširší. Proto jsou zde fotografie velice jemně erotické, jsou tu klasické akty, ale dokonce jsme zabrousili do takových hraničních oblastí, kde už mnozí budou zpochybňovat, zda to ještě je, nebo už není akt. My říkáme, že ano, že je to umělecká fotografie, ale pro někoho to budou fotografie velice odvážné. Ty jsou zařazené do erotického kabinetu, který bude mládeži nepřístupný.“

03667716.jpeg

Součástí projektu budou doprovodné akce, jako fotografické workshopy, jejichž vedení se ujmou přední čeští a slovenští fotografové, besedy s tvůrci, fotografické soutěže či hudební vystoupení. V rámci výstavy budou vedle katalogu také vydány další publikace, včetně Mužského aktu ve fotografii či soubor ženských aktů F. Dostála Jak jsem potkal Evy.

Osobnosti české fotografieZ nejvýznamnějších osobností české fotografie jmenuje kurátor například Alfonse Muchu, Františka Drtikola, Jana Saudka, Roberta Vano: „Ale dali jsme velký prostor třeba fotografiím Tarase Kuščynského, který je významným představitelem fotografického aktu, je tady pěkná kolekce Josefa Ehma, která v tomto kontextu možná nikdy nebyla představena. Ale je tu i mnoho dalších jmen, pro návštěvníky méně známých, anebo i překvapivých. Samozřejmě je dán prostor i mladým začínajícím autorům, které naše divácká veřejnost ještě nezná, a přesto si myslíme, že to bude velký zážitek.“ Nedílnou součástí „užití“ lidského těla je také komerce a reklama, aby bylo pojetí výstavy skutečně vyčerpávající, bude součástí výstavy i tato oblast, doplněná sociologickými a psychologickými komentáři odborníků z příslušných oborů.

Spustit audio