Ornamenty i geometrické tvary florálních motivů „opylovala“ nadreálná představivost

3. květen 2016

Květiny jsou odnepaměti jedním z nejsilnějších uměleckých symbolů. Jejich motivy v pojetí stylu art brut a inspirované spiritistickým hnutím představuje nová výstava v Muzeu moderního umění v Olomouci. Expozici nazvanou Květy a jiné světy můžete navštívit do 25. září.

Podle vysvětlení kurátorky Anežky Šimkové, název je spojením převažujícího květinového motivu vystavených obrazů a specifické „medijní kresby“. Fenomén masivně rozšířené kreslířské tvorby médií ve spiritistickém hnutí byl u nás v minulosti mimořádný: „Medijní kresbu vytvářeli lidé spojení se spiritistickým hnutím v Československu především od konce 19. až do 40. let století 20., kdy bylo v podstatě zlikvidováno oběma nastupujícími totalitními režimy, nacistickým a komunistickým.“ Většina děl proto vzala za své a právě tato výstava je připomínkou mizejících a ztracených světů.

V rámci spiritistické akce bylo velmi rozvinuté kreslířstvíSami tvůrci se ale za autory nikdy nepovažovali, protože jejich vnímání vycházelo z podstaty pojmu „médium“ coby zprostředkovatel informace z jiných světů. Tato amatérská a řekněme i éterická tvorba našla ale podle Anežky Šimkové mnohé zastánce i v řadách tehdejších renomovaných malířů: „Vždy to bylo okrajové umění, ale zároveň nacházelo u mnohých lidí velké pochopení. Například Josef Čapek tuto tvořivost pozoroval v Podkrkonoší a ve svých pracích to velice zasvěceně komentoval. Ale inspirováni touto tvorbou byly také třeba František Kupka nebo Jan Zrzavý, Josef Váchal a mnoho jiných.

03620530.jpeg

Květiny, které nevoní, ale hýří barvami. Jedná se buď o geometrické tvary florálních vzorů, nebo inspirace organickým tvaroslovímNa výstavu vybrala Anežka Šimková z depozitářů olomouckého Muzea umění kresby třiceti autorů. Kromě světoznámé olomoucké rodačky Anny Zemánkové projdete v galerii kolem přeludných květů Cecilie Zemánkové, Adély Ducháčové, Josefa Kotziana nebo Anny Haskel.

Spustit audio