Osobnosti spojené s Kyjovem připomíná GASK

17. červenec 2014

V Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře je v těchto dnech výstava věnovaná osobnostem, jejichž osudy jsou nějak spojeny s jihomoravským městem Kyjovem.

Městečko Kyjov se německy jmenuje Gaya. Gaya nebo Gaia je prastaré slovo označující od dob starých Řeků zemi jako podstatu původu a původnosti. V moravském Kyjově se protly osudy důmyslného tvůrce Květoslava Vašíčka, jeho syna Zdeňka, filosofa, jeho přátel – malíře a myslitele Miroslava Tichého a filosofa Rudolfa Jičína. Za studií tu začínala malovat a psát i Gertruda Goepfertová.

Ta by letos 16. května oslavila své devadesáté narozeniny. Malířka, básnířka a prozaička Gertruda Gruberová-Goepfertová. V roce 1943 maturovala na gymnáziu v Kyjově, po válce studovala na pražské UMPRUM u Františka Tichého a poté u Antonína Strnadela, v roce 1948 získala stipendium na litografickou praxi v Curychu, ale do Československa se už nevrátila. Žila a studovala malířství ve Francii a v roce 1952 se přestěhovala do Mnichova, kde její manžel získal práci jako redaktor Rádia Svobodná Evropa.

V Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře teď můžeme vidět v rámci širšího projektu „Jiný Kyjov“ autorčinu rozsáhlou retrospektivní výstavu zahrnující její malby a kresby od počátku čtyřicátých let až do současnosti. Ke Gertrudě Gruberové-Goepfertové, jejíž dílo bude pro většinu návštěvníků nečekaným objevem, se na výstavě "Jiný Kyjov přidružili i další Kyjovjáci: vynálezce podivuhodných kuchyňských strojků a nástrojů připomínajících Duchampovy objekty: Květoslav Vašíček, podivínský malíř a voyerský fotograf Miroslav Tichý a nekonvenční filozofové Zdeněk Vašíček a Rudolf Jičín.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio