Osud Helly Hammid. Jako svůj epitaf připravila fotografický portrét desetileté dívky a recept na oblíbený puding

8. prosinec 2015

Artinbox Gallery v Perlové ulici v Praze otevřela minulý týden výstavu s názvem Osud ženy, která u nás vůbec poprvé představuje soubor fotografií americké avantgardní fotografky a kameramanky Helly Hammid z let 1960-1980. Výstavu si můžete prohlédnout do 16. ledna příštího roku.

Hella Hammid se v roce 1948 v New Yorku provdala za českého avantgardního fotografa a režiséra Alexandera Hackenschmieda. Vypracovala se v úspěšnou a respektovanou umělkyni. V roce 1950 vytvořila sérii Římské děti, z níž byl jeden snímek zařazen do legendární výstavy Familly of man ovlivňující i mnoho českých fotografů. Stala se fotografkou známých manhattanských rodin, různých událostí a spolupracovnicí významných obrazových agentur a časopisů jako Ebony Magazin, The New York Times a The Los Angels Times.

03527507.jpeg

Vedle dětí se stal objektem jejího zájmu i ženský svět, který je tématem pražské výstavy. „Pro naši výstavu jsme zvolili téma, které bylo Helle Hammid víc, než vlastní – zachycení ženského světa, se vším, co obnáší: mateřství, emancipace, nemoc, stáří… Na černobílých snímcích vystupuje žena v roli holčičky i femme fatale, v roli partnerky i matky, v roli nositelky života, hříšnice i staré moudré ženy,“ objasňuje kurátorka výstavy Nadia Rovderová. Její spolupracovnicí na přípravě výstavy byla Petra Kosková Hammid.

Spustit audio