Pakobylka je vegetariánka, nepotřebuje samečka, ožívá jen v noci a během dne vypadá jako větvička

26. leden 2016

Letošní výstavní cyklus Start up Galerie hlavního města Prahy začíná v domě U Zlatého prstenu výstavou, v jejímž názvu je latinské pojmenování pro pakobylku indickou - Carausius morosus. Expozici nabízející fotografie a videoprojekci vizuálního umělce Dominika Gajarského a zaměřující se na téma kulturních, sociálních a genderových odlišností a střetů můžete navštívit do 20. března.

Dominik Gajarský se narodil v roce 1986 a nejdříve studoval v Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. V loňském roce absolvoval v ateliéru nových médií na Akademii výtvarných umění v Praze.

Zvláštní název výstavy Dominika Gajarského zaměřuje pozornost k jejímu obsahu, jímž je, jak se dozvíme v anonci galerie: „metaforický příběh pakobylky, bytosti cizokrajného původu násilně přenesené do naší kulturní báze naznačuje komplikovanost všech nastolených vztahů, a zároveň meze našich schopností jim porozumět“. Jako následovníka velkých fotografických experimentátorů Dominika Gajarského charakterizuje kurátorka výstavy, Jitka Hlaváčková: „Jeho díla mají v sobě mnoho vrstev a odkazů a obsahů. Jeho současné dílo působí poněkud exoticky, nicméně to hlavní téma odkazuje k aktuálním globálním problémům, ale zdaleka nejen k nim.“

Spustit audio