PHP bilancuje uplynulé čtvrtstoletí prostřednictvím profilů svých členů, významných soudobých fotografek a fotografů

10. květen 2016

V prostorách pražské Artinbox Gallery byla pokřtěna publikace s názvem Pražský dům fotografie - 25 let. Členy sdružení, které po listopadu 1989 hledalo platformu pro propagaci a prezentaci české i zahraniční umělecké fotografie byla od počátku devadesátých let řada nejvýznamnějších českých fotografů, například Pavel Díaz, Markéta Luskačová, Eva Fuková, Vladimír Birgus, Pavel Baňka, Pavel Mára, Jiří Hanke nebo Petr Zhoř.

Počátky Pražského domu fotografie (Prague House of Photography, PHP), sahají do roku 1989. Na podzim toho roku vznikl oficiálně Aktiv volné fotografie jako sdružení fotografů, jehož cílem bylo hledat vhodné prostory pro výstavy a který by byl nezávislý na tehdejším Svazu českých výtvarných umělců. Začátkem 90. let minulého století pak z Aktivu vznikla nadace Pražský dům fotografie a v roce 2005 pak stejnojmenná obecně prospěšná společnost. Fotograf a publicista Josef Moucha k historii Pražského domu fotografie připomíná: „Už několik měsíců před založením Aktivu volné fotografie se začali aktivovat někteří lidé ohledně nezávislé galerie. I když ne všichni pak do spolku vstoupili, bylo to velmi bouřlivé a podnětné období.“

Dnes je PHP, tedy Fotofórum Praha nezávislým společenstvím, které s Pražským domem fotografie, jehož správu převzala v roce 2010 Galerie hlavního města Prahy, sice spolupracuje, ale pod jméno a režii této instituce nepatří.

A mít také knihu o vlastní historiiPublikace shrnující čtvrtstoletí existence PHP bilancuje tuto dobu prostřednictvím profilů významných soudobých fotografek a fotografů, členů PHP. Každému autorovi je věnována čtyřstrana, na které jsou ukázky tvorby z období přelomu 80. a 90. let minulého století nebo z tvůrčího období, v němž konkrétní člen do spolku vstoupil. Zároveň je představena současná tvorba každého z členů PHP. Kniha je doplněna ilustrovanou chronologií významných dat s věcnými charakteristikami nejvýznačnějších událostí v rozvoji spolku.

03625236.jpeg

V knize je zastoupeno 28 současných fotografů, „důležité je,“ uvádí autor textové části knihy, fotograf Zdeněk Lhoták, předseda spolku Fotofórum Praha, „ že jsou tam zastoupeni jak současní členové Fotofóra Praha, kdysi Pražského domu fotografie, ale i bývalí členové, kteří už třeba nejsou mezi námi, anebo z různých důvodů vystoupili. My jsme pokládali z důležité tuto historickou kontinuitu do té knihy zařadit.“

Spustit audio