Plzeň připomíná jeden ze svých architektonických skvostů: soubor domů se sgrafity Mikoláše Alše

24. říjen 2013

Stejně jako u interiérů architekta Loose byli také v případě domů s Alšovými sgrafity prvními investory Židé – to je jeden z objevů společného projektu Západočeské galerie a Západočeského muzea.

Přestože Mikoláš Aleš byl a je velmi publikovaným a zkoumaným výtvarným umělcem, podařilo se plzeňským galeristům a muzejníkům objevit nové informace týkající se jeho tvorby.

Po zhruba roční práci na společném projektu nyní Západočeské muzeum a Západočeská galerie vystavují výsledky své práce pod souhrnným názvem „Mikoláš Aleš v Plzni“.

V plzeňských Masných krámech jsou mimo jiné poprvé vystaveny návrhy ze souboru plzeňských domů, na kterých pracoval architekt Rudolf Štech a malíř Mikoláš Aleš.

Západočeské muzeum chystá na 24. října v 16 hodin k alšovské výstavě výjimečnou doprovodnou akci. Přímo v expozici bude připravena plocha s čerstvou omítkou a plzeňský sochař Jaroslav Šindelář, který v 90. letech pracoval na restaurování většiny plzeňských Alšových sgrafit, předvede způsob, jak sgrafito vzniká.

Pozváni jsou studenti plzeňských uměleckých škol, aby si případně techniku vyzkoušeli, ale akce s názvem „Odpoledne se sgrafitem“ je otevřená všem zájemcům.

Výstava s názvem „Mikoláš Aleš v Plzni“ potrvá v Západočeské galerii i v Západočeském muzeu do 3. listopadu.

02992863.jpeg
autoři: Petra Kosová , Helena Petáková
Spustit audio