Podivuhodné sny, Staré panny, Poeovo oko, sv. Antonín… Puvis de Chavannes, Redon, Gauguin v Kabinetu grafiky

13. srpen 2015

Do bohatých fondů Sbírky grafiky a kresby Národní galerie v Praze můžete několikrát do roka nahlédnout prostřednictvím komorních výstav. Jedna z nich, prezentující francouzskou symbolickou kresbu a grafiku 80. a 90. let 19. století, je pod názvem Podivuhodní tvůrci snů I k vidění v Kabinetu grafiky ve Veletržním paláci v Praze.

Přechod k symbolismu předznamenávají v pražské expozici kompoziční kresby nástěnných maleb, jejichž autorem je Pierre Cécile Puvis de Chavannes (1824–1898), které jsou mnohem expresivnější a dynamičtější než definitivní tvar linií na jeho obrazech, a litografie snového mága Odilona Redona (1840–1916). Tematicky je doplňují grafické listy Paula Gauguina (1848–1903), jenž se nechal ovlivnit Puvisovou bezprostředností, citovostí a zjednodušenou kresbou.

Ilustrace literatury i primitivní uměníPierre Cécile Puvis de Chavannes je, jak upozorňuje kurátorka výstavy Zuzana Novotná, „otec symbolismu“: „velice ovlivnil nastupující generaci, do níž patřil i Paul Gauguine, uzavírající trojici umělců, jejich kresby prezentujeme. K nim jsem přidala cyklus litografií Odilona Redona věnovaných E. A. Poeovi.“ Právě Redon se výrazně soustředil na výstižnost ilustrací k literárním dílům, „pokoušel se, jak sám říkal, vytvořit adekvátní dílo k těm literárním předlohám,“ říká kurátorka.

Nová umělecká generace se zaměřovala na zachycení složitých duševních stavů a nálad pomocí uměleckých symbolů, které byly přenášeny prostřednictvím barev, linií a kompozic jako syntéza formy a pocitů, reality a subjektivního prožitku.

Výstavu Podivuhodní tvůrci snů I. - Puvis de Chavannes, Redon, Gauguin - můžete v Grafickém kabinetu Veletržního paláce navštívit do 25. října.

Spustit audio