Pohybové objekty a fotografické koncepty Adély Matasové

30. červenec 2014

Malířka, sochařka a multimedální umělkyně Adéla Matasová vystavuje v Paříži své interaktivní objekty a konceptuální fotky. Podstatnou část jejích prací tvoří záhada, tajemství nebo nekonečnost ve vědeckém pojetí. Její tvorba je prezentována v Českém centru Paříž do konce srpna.

Se svým kouzlem, inteligencí, vnitřní krásou, nadhledem a dokonalou výtvarnou orientací, stojí vždy o krok vepředu. Poznamenala v tom nejlepším slova smyslu několik generací dnes už slavných mladých tvůrců a její dlouholeté pedagogické působení na Vysoké škole umělecko-průmyslové, na Literární akademii Josefa Škvoreckého i na plzeňské univerzitě patří ke světlým momentům popřevratového výtvarného života v Čechách.

Adéla Matasová se narodila 26. července 1940 v Praze. V padesátých letech absolvovala průmyslovou školu bytové tvorby v Praze, pak navštěvovala ateliér monumentální malby u prof. Vladimíra Sychry na Akademii výtvarných umění v Praze. V roce 1968 byla na základě stipendia UNESCO na dvouměsíčním pobytu ve Francii.

V roce 1974 byla pozvána k realizaci scénické akce na Malé scéně divadla v Českých Budějovicích, po níž se začala intenzivně věnovat práci s papírovou hmotou. Od roku 1989 soustavně pracovala na instalacích objektů v prostoru. Jejich součástí je vždy minimalistický zvuk, který si při posledních výstavách projektovala sama.

K umělé pryskyřici, kterou Matasová používá od šedesátých let, se řadí jako další materiály lněná papírová hmota, dřevo a v současné době ocelový plech kombinovaný s ocelovou zrcadlovou plochou.

Koncem osmdesátých let byly její práce prezentovány na ART 17 v Baselu, v roce 1987 na CIAE v Chicagu a v roce 1994 na Festivalu českého umění v New Yorku. V roce 2004 měla samostatnou výstavu v Muzeu moderního umění v Denveru, USA. V roce 1982 získala cenu na mezinárodním bienále kresby v Rijece v tehdejší Jugoslávii. Její práce jsou instalovány v Národní galerii v Praze, Galerii hlavního města Prahy, oblastní galerii Vysočina v Jihlavě, v Galerii umění v Karlových Varech, Ostrově nad Ohří, v Městské galerii v Lublani, v Galerii města Budapešť, v Galerii města Krakov a v soukromých sbírkách doma i v zahraničí.

Spustit audio